Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και στοματική υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία ευάριθμη ομάδα του πληθυσμού ανήκει στα άτομα με αναπηρία η οποία υπό την στενή έννοια αποτελεί περί το 2% του πληθυσμού.

Το επίπεδο στοματικής υγείας αυτών των ειδικών ασθενών είναι χαμηλό, γεγονός που οφείλεται στην παραμελημένη υγιεινή. Παράλληλα με την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να συνυπάρχουν διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, συχνοί έμετοι, ξηροστομία,τρίξιμο δοντιών,συγκράτηση τροφών στο στόμα για πολλή ώρα και η στοματική αναπνοή.

Ως επακόλουθο,οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν αυξημένη προσβολή από τερηδόνα αλλά και από νόσους του περιοδοντίου.

Τα άτομα που παίρνουν αντιεπιληπτικά και παράλληλα παραμελούν την στοματική τους υγιεινή,μπορεί να εμφανίζουν υπερπλασίες στα ούλα που ενδέχεται να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.

Συνέπεια της κακής στοματικής υγείας είναι να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο η ήδη βεβαρημένη γενική τους υγεία και η ποιότητα της ζωής τους.

Εάν μάλιστα ληφθεί υπ’όψιν η δυσκολία τους να δεχθούν προσθετικές αποκαταστάσεις,τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγκαιότητα της διατήρησης των δοντιών τους για όσον το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Η πρόληψη της τερηδόνας και των νόσων του περιοδοντίου στα ΑμεΑ είναι και επιβαλλόμενη και εφικτή.

Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών
. Οι γονείς ή οι φροντιστές μπορούν να συμβάλλουν ενεργά με διάφορους τρόπους.

Στα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος του διαιτολόγου.

Απαραίτητο μέτρο πρόληψης είναι και η τακτική εξέταση του ΑμεΑ από τον οδοντίατρο για έλεγχο.

Στα ΑμεΑ παρέχεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαντικό μέρος της απαιτούμενης οδοντιατρικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία, προβλέπεται να παρέχεται κάθε είδους οδοντιατρική θεραπευτική πράξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.