Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η απορρόφηση αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι 7 στους 10 δήλωσαν πως εργάζονται.

Αρκετά υψηλή είναι η απορρόφηση των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην αγορά εργασίας όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Διασύνδεσης και αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 2004 έως και 2011.

Οι 7 στους 10 δήλωσαν ότι εργάζονται, ενώ εκτός εργασίας δήλωσαν 2 στους 10. Ο ένας στους 10 συνεχίζει τις σπουδές του ή κάνει το στρατιωτικό του.

Η ανεργία είναι υψηλότερη στις γυναίκες έναντι των ανδρών, ενώ ως προς την κατεύθυνση των σπουδών φαίνεται ότι η ανεργία χτυπά περισσότερο τους ζωγράφους. Συγκεκριμένα στους ζωγράφους η ανεργία ανέρχεται στο 19,9%, ενώ στους γλύπτες στο 11,1%.


Κατηγορία επαγγελματικής ενασχόλησης
Ποσοστό
Εργαζόμενος
74.5%
Εργαζόμενος-συνεχίζει σπουδές
1%
Άνεργος
18%
Άνεργος συνεχίζει σπουδές
1%
Συνεχίζει σπουδές
4%
Στρατιωτική θητεία
0.5%
Άλλο
1%
Ζωγράφοι
Γλύπτες
Χαρακτική*
Εργαζόμενοι
71.7%
88.9%
100%
Άνεργοι
19.9%
11.1%
0%

*Σημείωση: Στη χαρακτική το δείγμα είναι μικρό και ανέρχεται σε μόλις 2 άτομα.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές των αποφοίτων είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα βρήκε εργασία μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτηση. Συγκεκριμένα το 54% της κατεύθυνσης ζωγραφικής αποκαταστάθηκε επαγγελματικά σε διάστημα 1-6 μήνες, ενώ σε όσους επέλεξαν την κατεύθυνση της γλυπτικής το ποσοστό ανέρχεται στο 64%.

Χρόνος εργασίας μετά το πτυχίο
Ζωγραφική
Γλυπτική
Χαρακτική
1-6 μήνες
54%
64%
67%
6-12 μήνες
16%
12%
0%
1-2 χρόνια
18%
8%
33%
Πάνω από 2 χρόνια
12%
16%
0
Όσον αφορά στο χώρο της απασχόλησης οι περισσότεροι δήλωσαν ότι εργάζονται στο δημόσιο (53%) ενώ το ελεύθερο επάγγελμα ασκεί το 29,8% των αποφοίτων και το 17,2% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι από τους αποφοίτους ασχολούνται με τη διδασκαλία γεγονός που μπορεί να συνδυαστεί και με έρευνα που αποδεικνύει ότι οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών έχουν απορρόφηση στη δημόσια εκπαίδευση που ανέρχεται στο 82,9%.

Αναφορά στις θετικές προοπτικές, που έχουν οι απόφοιτοι της σχολής στην αγορά εργασίας, γίνεται και στην έκθεση αξιολόγησης του τμήματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αν και το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27%, το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. το 2012 ήταν 18%, στοιχείο που κρίνεται πολύ ικανοποιητικό.

Πλην της α΄βάθµιας και β΄βάθµιας, οι απόφοιτοι απασχολούνται και σε πάµπολα πεδία της αγοράς: σκηνογραφία, Μέγαρο Μουσικής, Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Θεάτρου, τηλεοπτικά κανάλια, γραφιστική, δηµιουργία εφαρµογών πολυµέσων, µοντάζ, ψηφιδωτό, νωπογραφία, αγιογραφία (σε ναούς εντός και εκτός Ελλάδος και σε φορητές εικόνες), ντιζάιν, σχεδιασµός δικτυακών τόπων, εικονογράφηση, animation, παραγωγή πιστοποιηµένων αντιγράφων εκθεµάτων µουσείων σε συνεργασία µε το Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Η ευρύτητα των πεδίων απασχόλησης οφείλεται στον πολυδύναµο χαρακτήρα του αναλυτικού προγράµµατος και στην ευέλικτη εφαρµογή του.

Άλλο ένα εύρημα της μελέτης ήταν και το υψηλό ποσοστό των φοιτητών που δήλωσαν ότι εργάζονταν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Συγκεκριμένα 7 στους 10 δήλωσαν ότι εργάζονταν, ενώ όσον αφορά τη σχέση εργασίας το 21% ήταν πλήρους απασχόλησης, το 53% μερικής και το 25% είχε ελεύθερο ωράριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.