Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Δαπάνη 795 εκατ. για το ΕΚΑΣ - Ποιοι το δικαιούνται;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξημένη κατά 20 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2012 είναι η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ που ανήλθε στα 795 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του προσωρινού απολογισμού του 2013, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ανέφεραν ότι η εφαρμογή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012 έφερε δυσάρεστες αλλαγές σχετικά με την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς προϋπόθεση και για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας (από το 60ο έτος που ίσχυε).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «πέραν της αλλαγής ηλικίας, ως προϋπόθεση καταβολής του ΕΚΑΣ, δεν έχει επέλθει καμία άλλη μεταβολή ως προς την καταβολή του στις κατηγορίες που εξαιρούνται του ορίου ηλικίας».

Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται της απαίτησης του ορίου ηλικίας οι εξής περιπτώσεις:

- Ορφανά παιδιά τα οποία είναι ανίκανα ή ανήλικα.

- Ορφανά παιδιά που είναι ενήλικα εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της χώρας ή ισότιμες προς αυτές του εξωτερικού και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

- Εξ΄ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του Προεδρικού Διατάγματος 1041/1979, δηλαδή όσοι απολύονται από την υπηρεσία λόγω ανικανότητας και όσοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.