Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τροπολογία-γρίφος για τη μείωση των μετακλητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία διευρύνεται η μείωση κατά 20% των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων σε κυβερνητικά γραφεία, εκτός από τις υφιστάμενες θέσεις και σε αυτές που θα δημιουργηθούν. Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, καταργείται διάταξη του νόμου 4093/2012 που προέβλεπε ότι «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ 63/2005 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμβάνεται από το ΠΔ 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού».

Η ως άνω διάταξη αντικαθίσταται ουσιαστικά από νέα διάταξη, η οποία ορίζει ότι οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, κενές ή μη, συσταθείσες ή μη (σ.σ. η προηγούμενη διάταξη μιλούσε για μείωση 20% στις θέσεις μετακλητών που έχουν ήδη συσταθεί), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού, ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός εκδίδει αμελλητί απόφαση με την οποία συγκεκριμενοποιεί τις κατά τα άνω καταργούμενες θέσεις. Μέχρι την έκδοση των ως άνω αποφάσεων, ισχύει το ΠΔ 63/2005.

Επίσης, όπου στο ΠΔ 63/2005 αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε, ο αριθμός αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον περιορισμό ξεχωριστά για κάθε υπουργείο που προήλθε από τη διάσπαση.

Είναι αξιοσημείωτο πως αν και η τροπολογία προβλέπει ότι η μείωση σε ποσοστό 20% των μετακλητών μπορεί να προέλθει ακόμη και από μη συσταθείσες θέσεις, ο ίδιος ο βουλευτής που την εισηγήθηκε αναφέρει ότι «η προτεινόμενη τροπολογία κατατείνει στον περιορισμό των θέσεων των μετακλητών στα όργανα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών». Στην αιτιολογική αυτή έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη διάταξη αναφέρει επίσης ότι «θέσεις μετακλητών θεωρούνται όλες οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και οι θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, εξαιρουμένων των προϊσταμένων μετακλητών υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίοι με βάση το νόμο έχουν την ιδιότητα των μετακλητών υπαλλήλων».

Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία από όλα τα υπουργεία για τις θέσεις μετακλητών όχι μόνο στα υπουργικά γραφεία αλλά και στα γραφεία των γενικών και ειδικών γραμματέων. Στα έγγραφα αυτά αποτυπώνεται πάντως η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει μείωση των μετακλητών σε ποσοστό 20%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.