Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δυτική Ελλάδα: Η περιφέρεια κήρυξε τον πόλεμο στα κουνούπια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com το παραπάνω ποσό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και η εκταμίευσή του θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα κουνούπια, σύμφωνα και με τη σχετική γραπτή εισήγηση του βοηθού περιφερειάρχη για θέματα Κοιν. Αλληλεγγύης, Υγείας, Πρόνοιας και ΑΜΕΑ κ.Γεωργίου Χριστογιάννη, αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιρροής τόσο της οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών όσο και του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , είναι τα υγροτοπικά συστήματα, καθώς και οι υδατοκαλλιέργειες, όπως οι ορυζώνες. Με βάση την πτητική ικανότητα των κουνουπιών, οικισμοί που απέχουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τους υγροτόπους επηρεάζονται από τα εκεί παραγόμενα κουνούπια. Αυτό έχει σαν ενδεχόμενο η όχληση και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία να προκύψουν και σε περιοχές αγροτικού ή και καθαρά αστικού χαρακτήρα.

Τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με τη διαμονή για εργασία μεταναστών από χώρες ενδημικές των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και την πιθανότητα να υπάρχουν μεταξύ αυτών (των μεταναστών) χρόνιοι φορείς των λοιμογόνων παραγόντων δημιουργεί δυνητικό κίνδυνο για εξάπλωση των ασθενειών αυτών με τους ενδιάμεσους ξενιστές κουνούπια ( τελευταία έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας και ιού του δυτικού Νείλου).

Μετά από εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και της σπουδαιότητας της καταπολέμησης κουνουπιών, για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της Οικονομίας της περιοχής η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Καταπολέμηση Κουνουπιών, βασισμένο σε συνδυασμό μέτρων και ενεργειών που στόχο θα έχουν:

-Την περιστολή του παράγοντα όχλησης,

-Την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι τα κουνούπια (Ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου)

-Τη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

-Την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν .

Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια , λόγω της ιδιαιτερότητας και του εύρους των επιλεγμένων περιοχών παρέμβασης- καταπολέμησης των κουνουπιών ( γεωγραφική εμβέλεια προγράμματος, ύπαρξη μεγάλων υγροτοπικών εκτάσεων , παρακολούθηση- έλεγχος προγράμματος κλπ) θα υλοποιηθεί ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής και τις ενέργειες που απαιτούνται ως εξής:

«Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας και Ηλείας».

Για την άρτια και ορθολογική υλοποίηση των ανωτέρω η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κάλεσε τους Δήμους της Περιφέρειας να συνεργαστούν από κοινού κατά το μέρος που τους αφορά ως προς το πεδίο εφαρμογής και τις ενέργειες .

Από την εκτίμηση των στοιχείων προτάθηκε και εγκρίθηκε, όπως προαναφέραμε, ποσό που ανέρχεται στις 210.000 ευρώ για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, το οποίο και ισόποσα θα διατεθεί για τις απαραίτητες δράσεις στις τρεις Ενότητες. Κάθε νομός, δηλαδή (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) θα πάρουν από 70.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.