Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πενήντα χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν στις «Λευκές και Πράσινες Εβδομάδες» το 2004

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μετακίνηση και η διαμονή των μαθητών ήταν τότε δωρεάν.

Στις καλένδες οδηγήθηκε η «Λευκή Εβδομάδα» στα σχολεία μετά από την ανακοίνωση της υπουργού Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη ότι «απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Παιδείας για τη διευθέτηση όλων των κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων, καθώς και η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού για την πολιτιστική διάσταση του προγράμματος μέσω της ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής, του υπουργείου Μεταφορών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, των περιφερειών της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».

Μπορεί οι «Λευκές Εβδομάδες» να βρήκαν αντίθετες την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ όμως αντίστοιχο πρόγραμμα που τότε τιτλοφορούνταν «Λευκές και Πράσινες Εβδομάδες» είχε πραγματοποιηθεί το 2004 με τη συμμετοχή περίπου 50.000 μαθητών. Τότε η δαπάνη την εκδρομών δεν είχε επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς τα έξοδα μετακίνησης, παραμονής και διατροφής καλύπτονταν από την εταιρεία Αγροτουριστική Α.Ε.

Το πρόγραμμα στόχευε στην επαφή των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της υπαίθρου, με τη διοργάνωση εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών εκδρομών σε μεγάλη κλίμακα. Την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού την είχε το Υπουργείο Παιδείας ενώ τη δαπάνη του προγράμματος την είχε αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στις Λευκές Εβδομάδες του 2004 συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης του Γυμνασίου, της Α' τάξης του Ενιαίου Λυκείου και της Α' τάξης του 1ου κύκλου των ΤΕΕ. Οι εκδρομές ήταν πενθήμερες και είχαν αναχώρηση τη Δευτέρα και επιστροφή την Παρασκευή ενώ ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων ανέρχονταν σε 4.

Το Πρόγραμμα είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 19/1/2004 και διαρκούσε έως τις 31/3/2004 για τις "Λευκές Εβδομάδες" και έως τις 30/4/2004 για τις "Πράσινες Εβδομάδες". Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση το 1ο γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας το πρόγραμμα όλων των προορισμών περιελάμβανε το πρωί δραστηριότητες στην ύπαιθρο (οδοιπορίες, χειμερινά σπορ, επισκέψεις περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γνωριμία με την τοπική παράδοση κλπ.), το απόγευμα τετράωρο μάθημα και το βράδυ πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους, παραδοσιακή μουσική, χορούς κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.