Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τον αποκατέστησαν 344 χρόνια μετά την εκτέλεσή του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας εβραίος ζωέμπορος, ο οποίος αν και αθώος είχε καταδικαστεί εις θάνατο πριν από τρεισήμισι αιώνες για τη δολοφονία ενός νηπίου, αποκαταστάθηκε σήμερα από το χωριό Γκλατινί στην ανατολική Γαλλία. Ο Ραφαέλ Λεβί, που καταγόταν από το γειτονικό χωριό Μπουλέ, καταδικάστηκε σε θάνατο και κάηκε ζωντανός στις 17 Ιανουαρίου 1670 στο Μετζ για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός αγοριού 3 ετών.



Έκτοτε, το Γκλατινί κηρύχθηκε «καταραμένο» από την εβραϊκή κοινότητα και μέχρι και σήμερα απαγορευόταν στους Εβραίους να διανυκτερεύουν στο χωριό, όπως εξήγησε ο δήμαρχός του, Βικτόρ Σταγιόν.

Σήμερα οι αρχές αποκάλυψαν στο κέντρο του χωριού μια πλάκα αφιερωμένη στον «Εβραίο μάρτυρα του Μπουλέ» ο οποίος κατηγορήθηκε για ένα τελετουργικό έγκλημα που δεν διέπραξε. Στη σεμνή τελετή μετείχαν πολλοί κάτοικοι αλλά και απόγονοι του Ραφαέλ Λεβί.

Από το 1670 «δεν έζησε ποτέ, κανένας Εβραίος στο Γκλατινί», επιβεβαίωσε ο Ανρί Σουμάν του Ισραηλιτικού Κέντρου του Μοζέλ. «Η συμφιλίωση δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, αίρουμε συμβολικά αυτήν την απαγόρευση. Γυρίζουμε σελίδα», πρόσθεσε.

«Σήμερα ξαναρχίζουμε από το μηδέν, συμφιλιωθήκαμε, ξεκινούμε πάλι κανονικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος.

Η αποκατάσταση του Λεβί σημαίνει ότι στο εξής θα επιτρέπεται στους Εβραίους να επισκέπτονται και να μένουν στο χωριό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.