Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ψηφίζει ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.01.2014

Είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που το ευρωπαϊκό περιοδικό «Νέα Ευρώπη» προσκαλεί το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα να γράψει στην ειδική του έκδοση, η οποία περιλαμβάνει συνεισφορές από 100 ηγέτες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης γράφει φέτος για τις ευρωεκλογές: «Το Ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ψηφίζει Ενσωμάτωση». Στο παρόν τεύχος, που μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.scribd.com/doc/199190834/Our-World-in-2014-E-Edition (σελίδα 101), φιλοξενούνται επίσης άρθρα του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault, της Αλβανίας, Έντι Ράμα, του αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Eamon Gilmore, του προέδρου του Κοινοβουλίου της Γεωργίας David Usupashvili, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν και πολλών άλλων.

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ψηφίζει ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Το 2013 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Ενεργός πολίτης σημαίνει ενεργός ανάμειξη και συμμετοχή όλων των πολιτών σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Στο αναπηρικό κίνημα, πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς και αυτό δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Είναι ένας τρόπος σκέψης, ζωής και πράξης.

Σε περιόδους κρίσης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να χειριζόμαστε τα περισσότερα από τα δικαιώματά μας ως πολίτες και να μην αφήσουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας που πρέπει να ληφθούν για εμάς χωρίς εμάς. Η Ευρώπη εισέρχεται στο 7ο έτος της οικονομικής κρίσης που έχει καταστροφικές συνέπειες κυρίως για τις ζωές των πιο ευάλωτων πολιτών και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα άτομα με αναπηρίες είναι οι πρώτοι που πληρώνουν γι 'αυτό. Το EDF συνεχίζει την παρακολούθηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη ζωή των ατόμων με αναπηρία μέσω τo «Παρατηρητηρίου της Κρίσης», ενώ πιέζει επίμονα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για μια διέξοδο από την κρίση που θα διασφαλίζει τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Το περασμένο καλοκαίρι, συναντήσαμε τους ηγέτες των κυριότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλοι υπέγραψαν μια δήλωση με την οποία αναλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την πλήρη ένταξη των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD). Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων συμφώνησαν να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των δικτυακών τόπων, τα έγγραφα και τις πληροφορίες τους στα άτομα με αναπηρία εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014 και να πιέσουν για μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας με ισχυρά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αγαθών και των υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία.

Το EDF έχει δουλέψει έντονα και έχει πραγματοποιήσει μια μακρά εκστρατεία για την έγκριση της εν λόγω νομοθεσίας. Μέσα από την εκστρατεία για την Ελεύθερη ΔΙΑκίνηση, ζητάμε από την ΕΕ να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα και να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία επί ίσοις όροις με τους άλλους πολίτες. Τον Νοέμβριο του 2013, το αναπηρικό κίνημα συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding ώστε να συζητήσει τις ενέργειες που αναλαμβάνει η Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προσβασιμότητας. Η κ. Reding εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προετοιμασία της νομοθετικής πρότασης του νόμου και επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2014.

Η πολιτική βούληση και η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν συνεχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, θα είναι μια δοκιμασία για την πραγματική δέσμευση της ΕΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης, την πρώτη διεθνή Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει συνάψει ποτέ η ίδια η ΕΕ, καθώς και για το σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2014, η ΕΕ θα υποβάλει για πρώτη φορά μια έκθεση στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα ερωτηθεί σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση. Αναφορικά με αυτό, το EDF διεξήγαγε έρευνα μέσω των οργανώσεων – μελών της σε όλη την Ευρώπη και προετοιμάζει μια εναλλακτική έκθεση στην έκθεση της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης. Το EDF έχει επίσης γίνει πλήρες μέλος και πρόεδρος του πλαισίου παρακολούθησης της ΕΕ, από κοινού με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πλαίσιο έχει την εντολή να προωθήσει, να προστατεύσει και να παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών από την ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ προβλέπει την ίση πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, τα 2/3 των δημόσιων ιστοσελίδων στην Ευρώπη απέχουν πολύ από το να είναι προσβάσιμες. Πριν από ένα χρόνο, η Επιτροπή δημοσίευσε μια νομοθετική πρόταση για την προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων. Σε όλη αυτή την περίοδο, το EDF είχε πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκστρατεία για ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής της πρότασης, προκειμένου να καλύψει και τις ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών όλων των φορέων του δημόσιου τομέα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα συμβεί μια πραγματική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε πολλά να προβλέψουμε για το 2014. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της ότι τα 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι με αναπηρία θα εξασφαλισθεί ότι θα απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα. Πολλοί Ευρωπαίοι με αναπηρία δεν θα έχουν πρόσβαση στα εκλογικά τους δικαιώματα, ούτε θα θέσουν υποψηφιότητα. Η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση στην ψηφοφορία και στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή σε ισότιμη βάση με τους άλλους, όπως προβλέπεται σαφώς στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Περιμένουμε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, να διασφαλίσουν την προστασία των Ευρωπαίων με αναπηρία από τον αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τη φτώχεια και να τους επιτρέψουν να απολαύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Επιπλέον, μπορούμε να τους ζητήσουμε να ασκήσουν πιέσεις για την έγκριση της Ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα, την πρόταση οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων, καθώς και την προτεινόμενη γενική οδηγία κατά των διακρίσεων για την προστασία από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής. Είναι μείζονος σημασίας να θεσπισθούν μηχανισμοί εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την ενσωμάτωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων.

Σ.σ. : EDF, European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ), IDA, International Disability Alliance (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 110 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.