Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Εφάπαξ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είναι η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε χθες και από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση σε χθεσινή εκδήλωση (διοργάνωση από το ΚΕΠΕ και τη Ναυτεμπορική) στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με θέμα την αναζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μάλιστα, προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και να κινητροδοτηθούν οι επιχειρήσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μελετά ακόμη και την εφάπαξ περικοπή των εισφορών. Κατ’ αυτό τον τρόπο η μείωση – αν και ως μνημονιακή δέσμευση έχει ορίζοντα εφαρμογής έως το 2016– μπορεί να πιστωθεί αμέσως από τις επιχειρήσεις.

«Οικονομετρικά υποδείγματα φανερώνουν ότι μία μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδύναμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα» σημείωσε χθες ο κ. Βρούτσης, απαντώντας, έτσι, εμμέσως και στο ερώτημα για την τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με την ανταλλαγή απόψεων, επί του θέματος, ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα προκριθεί, διότι «η μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και η τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους αντανακλάται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, λόγω βελτίωσης των αποτελεσμάτων χρήσης». Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η τελική μείωση του ασφαλιστικού εσόδου κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα είναι 400 με 450 εκατ. Ποσό το οποίο εκτός των άλλων εκτιμάται ότι είναι εφικτό να περικοπεί από το τμήμα της εργοδοτικής εισφοράς που δεν κατευθύνεται στον κλάδο σύνταξης, αλλά στον λογαριασμό των οικογενειακών επιδομάτων (του ΟΑΕΔ) τα οποία έτσι ή αλλιώς καλύπτονται από τις αλλαγές που έχει προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών στο σύστημα των επιδομάτων για τα τέκνα. Ταυτοχρόνως ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι «μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 θα προκηρυχθούν προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ωφελήσουν 74.000 ανέργους».

Πάντως, με αυτό το κλίμα αισιοδοξίας διαφώνησε κάθετα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης. «Η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026 ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5%-4%» επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια έως ότου ανακτηθεί το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 20092013. Ιδιαίτερη αξία έχει η παρατήρησή του για την «πρωτόγνωρη διχοτόμηση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων (1.400.000 άτομα) αρχίζει να συμπίπτει με τον αριθμό των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε ότι η απασχόληση του 2014 θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 3,53 εκατομμυρίων ατόμων, με αποτέλεσμα «το σύνολο των απασχολουμένων να είναι χαμηλότερο, κατά 1,1 εκατομμύρια άτομα, από το άθροισμα του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού και των ανέργων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.