Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Η αξιολόγηση φορέων συνεχίζεται και θα οδηγήσει σε νέες καταργήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μητσοτάκης: Υπό αξιολόγηση και οι αστικές συγκοινωνίες.

Την ουσιαστική κατάργηση φορέων έχει στόχο το νομοσχέδιο που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι η αξιολόγηση φορέων συνεχίζεται και θα οδηγήσει σε νέο κύμα φορέων προς κατάργηση. Σύμφωνα με τον ίδιο η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και στις αστικές συγκοινωνίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπό αξιολόγηση όπως όλα τα ΝΠΙΔ, ωστόσο διευκρίνισε ότι επειδή κάποιος φορέας αξιολογείται δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα προκύψουν και μειώσεις προσωπικού.

«Σε μια αξιολόγηση πρέπει μόνο να βγαίνει το 25% άριστοι, το υπόλοιπο 60% καλοί και ένα 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις» σχολίασε.

Επισήμανε ότι καταργούνται φορείς οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή.

«Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμώ ότι θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων (σ.σ προς κατάργηση), αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων» σημείωσε.

«Έχουμε αναλάβει να σεβόμαστε το χρήμα του Έλληνα φορολογουμένου, αν ένας φορέας δεν επιτελεί ουσιαστικό έργο πρέπει να κλείσει η να συγχωνευθεί με άλλον ή να περιοριστεί. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε.

Ο υπουργός είπε ότι όλα τα ΝΠΙΔ θα αξιολογηθούν και υπάρχει περιθώριο για ορισμένα μείωσης του προσωπικού τους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Ένα ποσοστό υπάλληλων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το δημόσιο εφόσον δεν απορροφηθεί» ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε για τις 11.000 απολύσεις ότι «εγώ δεν είμαι κυνηγός απολύσεων, αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην ιδέα της μονιμότητας όπως είχε διαμορφωθεί. «Έκανε κακό στο δημόσιο η μονιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη μονιμότητα και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση κινούνται στα πλαίσια του Συντάγματος.

«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο» εξήγησε, τονίζοντας πάντως ότι «προφανώς υπάρχει ένας πυρήνας υπηρεσιών που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεη και ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να συνεχίσει και να επιτύχει το έργο της. «Και βέβαια θα αντέξει η κυβέρνηση» τόνισε.

Ερωτηθείς δε αν θα τεθεί θέμα πρόωρων εθνικών εκλογών στο ενδεχόμενο ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές απάντησε ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά και στην περίπτωση ήττας από την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ε και; Ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί υποχρέωση για να γίνουν εθνικές εκλογές; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μια τετραετία...» τόνισε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας («φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά») τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε από πίσω από αυτές. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη θητεία του» διαβεβαίωσε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.