Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Πρόγραμμα με δράσεις και εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόσβαση άνευ ορίων.

Με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Προκειμένου να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι το πρόγραμμα από κοντά, η Στέγη απευθύνει μία ανοιχτή πρόσκληση σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 (17:30-20:00).

H εκδήλωση θα αρχίσει στις 17:30 με μία παρουσίαση του συνολικού προγράμματος, ενώ από τις 18:30 και μετά στα φουαγιέ της Στέγης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με επίκεντρο το σύγχρονο χορό, ανοιχτά σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. 


Η Στέγη, θεωρώντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα να ενδυναμωθεί η συνείδηση ότι η κοινωνία, οι φορείς και η πολιτεία γενικότερα οφείλουν να παρέχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, αναπτύσσει ανάλογες δραστηριότητες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το δίκτυο, που εκτός από το British Council (UK) περιλαμβάνει επίσης το Vo’Arte (Πορτογαλία) και το Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια). Με το Unlimited Access φιλοδοξεί να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η αναπηρία να μην σημαίνει πια αποκλεισμός.

Το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς στόχους:
• Να αναπτύξει υποδομές, μεθοδολογίες και πρακτικές που να άρουν τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως κοινό, και να υποστηρίξει τη συνεργασία και την κινητικότητα ομάδων και καλλιτεχνών.
• Να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των καλλιτεχνών με αναπηρία από το χώρο του πολιτισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα θα διερευνήσει όχι τόσο τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αυτών όσο τη συχνά ανατρεπτική αξία των έργων που δημιουργούν, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική και εμπειρία του κόσμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη, σε συνεργασία με το British Council και τους άλλους εταίρους, θα προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα μάλιστα από τα προγράμματα αυτά θα έχει ως στόχο τη σύσταση μιας μεικτής ομάδας που θα συνεργαστεί με νέους χορογράφους για την παραγωγή νέων έργων. Το Unlimited Access προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή επιμέρους φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στις χώρες των εταίρων που θα καταλήξουν σε ένα διεθνές Φεστιβάλ το Φεβρουάριο του 2015 στη Στέγη. Κατά τη διάρκεια του 2014 και 2015 θα πραγματοποιηθούν και δύο δημόσιες συζητήσεις. Η πρώτη θα αφορά στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην διαχείριση των χώρων πολιτισμού σε σχέση με την προσβασιμότητα και η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη διεθνή και Ελληνική εμπειρία στον τομέα του σύγχρονου χορού/καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναπηρίας.

Τα εργαστήρια αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία στο χορό, αλλά με κοινό παρανομαστή τη διάθεση για σωματική έκφραση, θα αποτελέσουν μία πρόγευση για τους τρεις κύκλους εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2014. 

Τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Δεκεμβρίου θα είναι τα εξής:
Εργαστήριο 1. 

Θα γνωριστούμε, θα παίξουμε παιχνίδια με απλούς κανόνες, θα πάρουμε μια πρώτη γεύση δημιουργώντας διάλογο ανάμεσα στους συμμετέχοντες, βλέποντες και μη βλέποντες. Μια πρώτη πρόκληση για ένα ταξίδι συναρπαστικό ανάμεσα σε κόσμους διαφορετικούς αλλά και κοινούς όσον αφορά στις αισθήσεις και στο σώμα. 

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ίρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού)
Εργαστήριο 2.
Θα ξεκινήσουμε με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνωριμίας σε κύκλο όπου θα μάθουμε κάτι παραπάνω από το όνομα ο ένας του άλλου! Στη συνέχεια θα κάνουμε μια απλή κινητική άσκηση που εξελίσσει και «παίζει» με την έννοια της χειραψίας και τέλος, θα δούμε πώς ακόμα και η πιο απλή κίνηση μπορεί να γίνει πολύτιμο υλικό μιας χορογραφίας. Ένα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία.
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μέντη Μέγα (χορογράφος) και Ειρήνη Κουρούβανη (χορεύτρια)
Εργαστήριο 3.
Με όχημα τη διαφορετικότητα θα δουλέψουμε πάνω στις αρχές της δημιουργικής κίνησης - σώμα, δυναμική, χρόνος, χώρος και σχέσεις - προσεγγίζοντας την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε συμμετέχοντα. Μια εισαγωγή του εργαστηρίου κίνησης Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού.
Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής).
Δεν απαιτείται κράτηση θέσης για τα εργαστήρια της εκδήλωσης της 11ης Δεκεμβρίου, τα οποία παρέχονται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της 11ης Δεκεμβρίου, καθώς και για τους κύκλους των τριών εργαστηρίων του Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213-017-8002 και με email στο education@sgt.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.