Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η μεγάλη αλλαγή του ΕΟΠΥΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Φοβάμαι πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει ‘’ξαφνικός θάνατος’’ των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές τραβούν το σκοινί μέχρι να σπάσει» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής προς «Το Βήμα» στέλεχος του χώρου της Υγείας. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απόλυση 2.300 γιατρών του ΕΟΠΥΥ και μόνο αν πιεστεί ενδέχεται να πάρει πίσω 500 γιατρούς», ανέφερε. Οι δε γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Αν προχωρήσουν ώς τις γιορτές, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ‘’ξαφνικό θάνατο’’...», επανέλαβε.

Μήλον της Έριδος αποτελεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο βασίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Το πόρισμα αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη κυρία Σουζάνα Τζακάμπ.

Αγοραστής υπηρεσιών

Το σχέδιο προβλέπει, κατ’ ουσία, την πλήρη αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Μόνο θα αγοράζει. Οι υγειονομικές μονάδες του συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων. Εκτός και αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλλουν 15% συμμετοχή.

Επιπλέον, 2.300 γιατροί που μέχρι σήμερα εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ απολύονται, κατόπιν αξιολόγησής τους με βασικό κριτήριο την ειδικότητά τους, και άλλοι τόσοι μετακινούνται στο ΕΣΥ με διαφορετική εργασιακή σχέση από αυτή που έχουν σήμερα.

Η έξοδος και οι «τροχονόμοι»

Πρώτοι στον κατάλογο των απολυμένων είναι όλοι όσοι έχουν χειρουργική ειδικότητα. Ακολουθούν άλλες ειδικότητες, μη χειρουργικές, για τις οποίες θεωρείται ότι δεν έχουν μεγάλη... ζήτηση. Ανάμεσά τους, αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι και πνευμονολόγοι. Το παράδοξο είναι ότι στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται και καρδιολόγοι, παρότι η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα δέχεται πολλές επισκέψεις.

Τρεις είναι οι ιατρικές ειδικότητες που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα: της γενικής ιατρικής-παθολογίας, της παιδιατρικής και της οδοντιατρικής. Οι γιατροί που θα έχουν μια από τις τρεις ειδικότητες θα αποτελούν ουσιαστικά τον «κορμό» του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπό έναν όρο: να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο στο ιατρείο τους. Μαζί με τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ εξετάζεται και η μεταφορά στις ΥΠΕ των 26 φαρμακείων του Οργανισμού. Καθώς και η Υπηρεσία Ελέγχουν Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Με το προτεινόμενο σχέδιο η κυβέρνηση επιθυμεί, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, να δημιουργήσει σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πολλοί όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στην πράξη το σχέδιο θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Θεωρούν ότι στην πραγματικότητα τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού οι γιατροί της πρωτοβάθμιας θα λειτουργούν ουσιαστικά ως «τροχονόμοι», στέλνοντας τα περιστατικά στα νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.