Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

«Διπλοβάρδια» για τη σωτηρία του εξαμήνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο «παρά πέντε» και με «διπλοβάρδιες» μαθημάτων και εξετάσεων μπορεί τελικά να σωθεί το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Αθηνών και σε κάποιες Σχολές του ΕΜΠ, που δεν έχουν λειτουργήσει εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλος από το βήμα της βουλής έστειλε ένα ακόμα τελεσίγραφο προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα του πανεπιστημίου από αύριο Δευτέρα. «Με δεδομένη την ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων που έχουν τονίσει ότι κανείς δεν εμποδίζει την είσοδο, τη Δευτέρα αναμένω ότι καθηγητές και φοιτητές θα προσέλθουν στα μαθήματα» ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Παιδείας προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία δικαιολογία και καμία έκπτωση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν. «Ούτε μια εβδομάδα λιγότερη από τις 13 που ορίζει ο νόμος με μαθήματα ακόμα και το καλοκαίρι» ήταν το αυστηρό μήνυμά του υπουργού Παιδείας προς τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών.

Λόγω του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία κατάρτισης των προγραμμάτων σπουδών και στο χρονοδιάγραμμα για τα μαθήματα και τις εξεταστικές. Ο νόμος-πλαίσιο ορίζει ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν 13 εβδομάδες μαθημάτων για να θεωρηθεί διδαγμένο ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Συνεπώς μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και έως τις 31 Ιουλίου του 2014 θα πρέπει να συμπληρωθούν συνολικά 26 εβδομάδες διδασκαλίας (εκτός των εξεταστικών περιόδων και των διακοπών του Πάσχα) για την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

«Διπλοβάρδιες» μαθημάτων και fast track εξεταστικές

Οι διοικήσεις των τμημάτων και των Σχολών που είναι υπεύθυνες για τη σύνταξη των προγραμμάτων μαθημάτων και των εξεταστικών έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο «πονοκέφαλο».

Σε αρκετές Σχολές και τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως η Νομική και το Παιδαγωγικό έχουν ήδη καταρτιστεί προγράμματα διδασκαλίας από το Σεπτέμβριο, τα οποία είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, πολλές διοικήσεις Σχολών, λόγω της απεργίας, έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να καταρτίζουν προσχέδια προγραμμάτων διδασκαλίας με αυστηρό και πιεσμένο πρόγραμμα για τους φοιτητές που θα περιλαμβάνει μαθήματα και εργαστήρια ακόμα και τα Σάββατα, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες.

Για λόγους οικονομίας χρόνου εκτιμάται ότι θα συμπιεστεί και ο χρόνος διεξαγωγής των δυο εξεταστικών περιόδων του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου, σε μόλις δυο εβδομάδες, κάτι που θα σημάνει ακόμα και την εξέταση μαθημάτων κάθε ημέρα για αρκετούς φοιτητές όλων των ετών.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.