Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Σύμφωνο Συνεργασίας ΕΣΑμεΑ - ΕΛΟΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.12.2013

Το Σύμφωνο Συνεργασίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας/ΕΛΟΤ υπέγραψε σήμερα σε ειδική τελετή ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, στα γραφεία του ΕΛΟΤ, από κοινού με τον πρόεδρο του ΕΛΟΤ Άγγελο Τόλκα. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο γ.γ. Καταναλωτή Γ. Στεργίου.

Βασικοί στόχοι του Συμφώνου είναι η αξιοποίηση των παρεχόμενων δυνατοτήτων της Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Τυποποίησης και των προτύπων για την προώθηση των αρχών της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των προϊόντων, υπηρεσιών και υποδομών σε όλους και ειδικότερα στα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους, καθώς και η ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής νέων προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών για την προσβασιμότητα των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό.

Οι παραπάνω στόχοι διέπονται από τις αρχές που περιλαμβάνονται στην Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μετά την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή αποτελεί πλέον τον Ν. 4074/2012 ΦΕΚ 88Α/11.04.2012, και ειδικότερα στο άρθρο 9 –«Προσβασιμότητα» αυτής, για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας (Παράρτημα Α).

Σύμφωνα με το Σύμφωνο, ΕΣΑμεΑ και ΕΛΟΤ συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού δράσεις όπως:
 Συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου για τη δημιουργία προτύπου ή τεχνικής προδιαγραφής για την απονομή σήματος συμμόρφωσης σε επιχειρήσεις προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.
 Μετεξέλιξη και λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 100 «Απαιτήσεις Απονομής Ελληνικού Σήματος Συμμόρφωσης» ως Επιτροπής «Προσβασιμότητας και θεμάτων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)».
 Συνεργασία στην Επιτροπή για τις προσβάσιμες Τουριστικές υπηρεσίες και την εκπροσώπηση στη σχετική ΟΕ και Τεχνική Επιτροπή Τουρισμού.
 Εκπροσώπηση σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας όπως στη μικτή επιτροπή της CEN/ CΕΝΕLΕC/ ETSI/ JWG e-accessibiliy - Συμμετοχή εκπροσώπων ΕΣΑμεΑ σε ευρωπαϊκές επιτροπές τυποποίησης.
 Σεμινάρια ευαισθητοποίησης για την τυποποίηση και τα πρότυπα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα και την ασφάλεια υποδομών, υπηρεσιών και προϊόντων στα άτομα με αναπηρία και τα ηλικιωμένα άτομα. Τοπικά σύμφωνα προσβασιμότητας, ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας και πιλοτικές εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε τα παρακάτω: «Παρ’ ότι η ΕΣΑμεΑ αυτή την περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής περιδίνησης έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, έχοντας άμεση και σφαιρική γνώση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υποστηρίζει παράλληλα και την ανάδειξη άλλων πλευρών της πολιτικής που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τόσο η Σύμβαση όσο και το Σύνταγμα της χώρας αναφέρονται στην αυτονομία των ατόμων με αναπηρία, η οποία σχετίζεται άμεσα και με την προτυποποίηση.

Η συνεργασία ΕΣΑμεΑ – ΕΛΟΤ ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΕΣΑμεΑ, που έγινε αποδεκτή αμέσως από τον πρώην γ.γ. Καταναλωτή κ. Σπυράκο για να υποστηριχθεί εξίσου θερμά από τον σημερινό γ.γ. κ. Στεργίου και τον πρόεδρο ΕΛΟΤ/ ΕΣΥΠ Άγγελο Τόλκα, με στόχο την κεφαλαιοποίηση του κεκτημένου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από το πρόγραμμα Ερμής της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των επιχειρήσεων στα άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439.
Σημερινός στόχος είναι η σύνδεση του Προτύπου αυτού με τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, δεδομένων και των υποχρεώσεων που επέβαλε τόσο το ΕΣΠΑ 2007-2013 όσο και το νέο ΣΕΣ 2014-2020 για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και τη μη διάκριση.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί ενεργό ρόλο όμως και στην εφαρμογή του Προτύπου, θεωρώντας ότι όλες οι εταιρείας που θα πιστοποιούν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με βάση αυτό θα πρέπει να συνεργάζονται με το αναπηρικό κίνημα και στηρίζει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ στην οποία ήδη συμμετέχει με εκπρόσωπό της.

Δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας του γ.γ. Καταναλωτή στην σημερινή τελετή, θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη εξέτασης των θεμάτων που αφορούν στον καταναλωτή με αναπηρία τόσο ως καταναλωτή γενικών όσο και ειδικών προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς».



Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.