Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόταξη ανθυπαστυνόμου της ΕΛΑΣ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εισήγαγε λαθραία αιγοπρόβατα από την Αλβανία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ανθυπαστυνόμου της ΕΛΑΣ που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθυπαστυνόμων με την οποία αποτάχθηκε από το Σώμα.

Ο ανθυπαστυνόμος αποτάχθηκε, καθώς όταν υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κλεισούρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, και ενώ εξέτιε ήδη ποινή πρόσκαιρης παύσης για άλλη αιτία, το διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 1990 αγόρασε από ιδιώτη 100 σφαγμένα αιγοπρόβατα, γνωρίζοντας ότι μέρος εξ αυτών είχαν εισαχθεί λαθραία στη χώρα από την Αλβανία, χωρίς να καταβάλει δασμούς, φόρους και τέλη. Τα αιγοπρόβατα αυτά στη συνέχεια τα διέθεσε στην κατανάλωση σε άγνωστο τόπο και χρόνο.

Μάλιστα, για τη μεταφορά των λαθραίων αιγοπροβάτων χρησιμοποίησε το δικό του αυτοκίνητο στο οποίο είχε προσθέσει, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, τρέιλερ.

Αρχικά ο ανθυπαστυνόμος είχε αποταχθεί για δύο λόγους. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ως αναπληρωτής διοικητής του Μεταβατικού Αποσπάσματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, διευκόλυνε την παράνομη είσοδο μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας έναντι του ποσού των 35.000 δρχ. (1.012 ευρώ) ανά άτομο.

Η παράνομη εισαγωγή Αλβανών έγινε το 1993 σε συνεργασία με ιδιώτη. Μάλιστα για τη διευκόλυνση της λάθρας εισαγωγής των Αλβανών, ο ανθυπαστυνόμος εκμεταλλεύθηκε την ιδιότητά του ως αναπληρωτή διοικητή μεταβατικού αποσπάσματος και με τη χρήση CB καθοδηγούσε τον συνεργό ιδιώτη για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών. Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από στρατιωτική περίπολο, η οποία και συνέλαβε τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Ο ανθυπαστυνόμος για την λαθραία μεταφορά Αλβανών κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς λόγω αμφιβολιών και το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΑΣ ανακάλεσε τη σε βάρος του ανθυπαστυνόμου πειθαρχική διαδικασία και τον παρέπεμψε μόνο για τη λαθραία εισαγωγή των αιγοπροβάτων.

Η πειθαρχική διαδικασία ήταν χρονοβόρα και είχε πολλές παλινδρομήσεις, καθώς τα Διοικητικά Δικαστήρια ακύρωναν τις πειθαρχικές αποφάσεις για διάφορες νομικές παραλείψεις και το Πειθαρχικό Συμβούλιο εξέδιδε νέες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει ο ανθυπαστυνόμος απέρριψε την προσφυγή του, κρίνοντας ότι η πειθαρχική απόφαση της απόταξης είναι πλήρως αιτιολογημένη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.