Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κυπριακό ενδιαφέρον «Εργάνη» και «Άρτεμις»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου συμφωνήθηκε σήμερα στη συνάν­τηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γι­άννη Βρούτση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλί­σεων της Κύπρου Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χω­ρών, όπως οι δράσεις που υλοποιούν τα δύο υπουργεία για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και την πά­ταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στην Κύπρια υπουργό τις νέες πληροφοριακές υποδομές και τα συστήματα που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εργασίας για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και την οργανωτική αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και τις προτεραιότητες της επερχόμε­νης Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της η κ. Αιμιλιανίδου εκδήλωσε στον κ. Βρούτση το ενδι­αφέρον της για την άμεση παροχή στην Κύπρο της τεχνογνωσίας των δύο πληροφοριακών συστημάτων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα συστήματα «Εργάνη» και «Αρτεμις», ενώ ενημέ­ρωσε τον Έλληνα υπουργό ότι στην Κύπρο προχωρούν σε μια μεγάλη θεσ­μική αλλαγή καθώς μετατρέπονται τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης και οι άνεργοι που επιθυμούν να λαμβάνουν επίδομα ανερ­γίας οφείλουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές σε θέσεις που τους υποδεικνύουν οι υπηρεσίες απασχόλησης (ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοι­νωφελή εργασία).

Παράλληλα υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που είχε η συγκέντρωση όλων των επιδομάτων που χορηγεί η κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες σε ένα και μόνο υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας. Τέλος, ανέφερε ότι τα καταστήματα ανοίγουν όλες τις Κυριακές υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις εργασίας για αυτή την περαιτέρω λειτουργία τους θα καλύπτονται με νέες προσλήψεις και όλα αυτά με την απόλυτη συμφωνία των κοινωνικών εταί­ρων.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλί­σεων της Κύπρου κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου:

«Σήμερα είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της Ελλάδος και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την συνάντηση αυτή. Πρέπει να πω ότι παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό το θετικό έργο που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας από τον κ. Βρούτση.

Έχουμε πολλά να πάρουμε ως Κύπρος και έχουμε συμφωνήσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχει πολλά να πάρει από αυτήν την ανταλλαγή. Στην Κύπρο έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά την επιδοματική πολιτική μας. Θα εφαρμόσουμε από 1-7-2014 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ όλα τα επιδόματα θα ενταχθούν στο υπουργείο Εργασίας της Κύπρου και θα είναι αυτό υπεύθυνο για την επιδοματική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο έχουν μεταφερθεί όλα τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης είναι πολιτική μας θέση να επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία καθώς έχουμε και εμείς μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα στους νέους και με την βοήθεια του Έλληνα υπουργού Εργασίας είμαι βέβαιη ότι θα φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στο τομέα αυτό.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό για την βοήθεια την οποία μας παρέχει και ότι θα μας δώσει το σύστημα «Εργάνη», το οποίο πρέπει να πω ότι είναι ένα σύστημα που πραγματικά έχει βοηθήσει πάρα πολύ και πιστεύω ότι με την υιοθέτησή του θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε τεχνογνωσία στα θέματα της αδήλωτης εργασίας η οποία βλέπουμε ότι με τις τελευταίες πρωτοβουλίες του υπουργού, καταπολεμείται αποτελεσματικά. Αναμένουμε τον κ. υπουργό και τους συνεργάτες του στην Κύπρο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει».

Επίσης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δή­λωση:

«Με την υπουργό Εργασίας της Κύπρου, με τα στελέχη του υπουργείου, αλλά και με τον πρέσβη της Κύπρου είχαμε μια σημαντική και πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ξέρετε ότι με την Κύπρο μας ενώνουν πολλά. Δυστυχώς τώρα μας ενώνει και η κρίση. Η Κύπρος από πλήρη απασχόληση έχει φτάσει στο επίπεδο της ανεργίας του 17% ενώ η ανεργία των νέων φτάνει το 41%.

Θα κάνουμε κοινούς χειρισμούς για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας αλλά ενώνουμε και τις γνώσεις μας.

Όπως σας είπε η κυρία υπουργός, το πρώτο βήμα είναι να δώσουμε την «Εργάνη» σαν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς την Κύπρο με το οποίο θα μπορέσει να διαμορφώσει πολιτικές απασχόλησης.

Το δεύτερο, είναι ότι η Κύπρος βλέπει με πολύ θετικό μάτι τις πολιτικές που για την αδήλωτη εργασία που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Και από εκεί και ύστερα ετοιμάζουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας από το οποίο έχουμε να πάρουμε και εμείς διότι στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής η Κύπρος έχει προχωρήσει πάρα πολύ μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα θα ευοδωθεί στο μέλλον».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλ­λων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλα­ρης και από την κυπριακή αντιπροσωπεία, ο γενικός διευθυντής του υπο­υργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης, ο προϊστάμενος Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και ο προϊστάμενος Δη­μόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης κ. Ανδρέας Χρήστου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.