Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Σύγκριση των Ανοικτών Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Μεγαλόνησος, αν και πιο ακριβή, αποτελεί μια εναλλακτική λύση.

Εκτός από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) όπου υποβάλλονται αιτήσεις μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, σπουδές εξ αποστάσεως στην ελληνική γλώσσα προσφέρει και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚ) που επίσης έχει ανοίξει το σύστημά του για την υποβολή αιτήσεων από τις 20 Νοεμβρίου και με καταληκτική ημερομηνία μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές προσχωρήσαμε σε μια σύγκριση των δυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης...

1. Δημόσια

Τόσο το ΕΑΠ, όσο και το ΑΠΚ έχουν δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται για ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

2. Επιλογή φοιτητών

Η επιλογή και στα δυο πανεπιστήμια γίνεται μετά από κλήρωση.

3. Προπτυχιακά προγράμματα

Μια διαφορά υπέρ του ΑΠΚ είναι ότι στα δυο προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό δεν προηγούνται όσοι έχουν ηλικία 23 ετών και άνω όπως συμβαίνει στα προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

4. Αριθμός προπτυχιακών προγραμμάτων

Υπερέχει το ΕΑΠ καθώς προσφέρει 6 προπτυχιακά, ενώ το ΑΠΚ προσφέρει 3 προπτυχιακά από τα οποία τα δυο αφορούν τους έλληνες υποψηφίους.

5. Αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των προγραμμάτων που προσφέρουν τόσο το ΕΑΠ όσο και το ΑΠΚ. Συγκεκριμένα για το νέο ακαδημαϊκό έτος το ΕΑΠ προσφέρει 26 προγράμματα και το ΑΠΚ προσφέρει 17 μεταπτυχιακά στην ελληνική γλώσσα και 5 στην αγγλική.

6. Κόστος διδάκτρων προπτυχιακών προγραμμάτων: οικονομικότερο το ΕΑΠ

Στα προπτυχιακά προγράμματα για το ΕΑΠ το κόστος διαμορφώνεται στα 6.600 ευρώ, ενώ για το ΑΠΚ το κόστος είναι πιο υψηλό και φθάνει τα 7.560.

7. Κόστος διδάκτρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων: οικονομικότερο το ΕΑΠ

Στο ΕΑΠ τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα ανέρχονται στις 3.500 ευρώ, ενώ στο ΑΠΚ για τα περισσότερα μεταπτυχιακά το κόστος φθάνει τα 4.860 ευρώ ενώ υπάρχουν και μερικά πιο ακριβά μεταπτυχιακά όπως:

1. Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΠΚ: 7.875 ευρώ.
2. Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΚ : 6.480 ευρώ.
3. Τραπεζική και Χρηματοοικονομική: 7.875 ευρώ.
4. Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική: 8.640 ευρώ.

8. Εκπτώσεις σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στο ΑΠΚ σύμφωνα με τον κανονισμό διδάκτρων αναφέρεται ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιπέδου μάστερ και διδακτορικού, δικαιούνται εκπτώσεις στα σχετικά δίδακτρα βάσει του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων τους, σύμφωνα με τις παρακάτω πρόνοιες.

Τα παιδιά άνω των 25 ετών δεν εκλαμβάνονται ως εξαρτώμενα τέκνα. Τα σχετικά πιστοποιητικά πρέπει να κατατίθενται στην Υπηρεσία Σπουδών και Μητρώου Φοιτητών με την εγγραφή ή το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Οι εκπτώσεις επί των διδάκτρων που παραχωρούνται είναι οι ακόλουθες:

20% για φοιτητές με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
40% για φοιτητές με 4 εξαρτώμενα τέκνα.
60% για φοιτητές με 5 εξαρτώμενα τέκνα.
100% για φοιτητές με 6 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Στο ΕΑΠ προσφέρονται επίσης διευκολύνσεις καθώς προβλέπονται υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια που μειώνουν τα δίδακτρα ή οδηγούν και στην ολική απαλλαγή. Επίσης στο ΕΑΠ προβλέπονται υποτροφίες και για άλλες κατηγορίες υποψηφίων.

9. Διάρκεια σπουδών

O μέγιστος επιτρεπτός χρόνος για ολοκλήρωση των σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου:

α) πτυχιακού επιπέδου είναι 12 ακαδημαϊκά έτη ή 24 εξάμηνα.
β) μεταπτυχιακού επιπέδου Μάστερ είναι 6 ακαδημαϊκά έτη ή 12 εξάμηνα.
γ) διδακτορικού επιπέδου είναι 8 ακαδημαϊκά έτη.

Νοείται ότι η περίοδος κατά την οποία ο φοιτητής έχει αναστείλει τις σπουδές του δεν συνυπολογίζεται ως χρόνος φοίτησης.

Στο ΕΑΠ δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός απλά θα πρέπει κάποιος να επιλέγει κάθε χρόνο μια ενότητα. Υπάρχει η δυνατότητα αναβολής για 3 χρόνια.

10. Τόπος εξετάσεων και συναντήσεων: Αθήνα-Θεσσαλονίκη για τα μεταπτυχιακά σε ΑΠΚ και ΕΑΠ

Στο ΑΠΚ εκτός από τη Λευκωσία διεξάγονται συναντήσεις και εξετάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ικανοποιητικό αριθμός φοιτητών. Στο ΕΑΠ εκτός φυσικά από την Πάτρα όπου είναι και η έδρα του ΕΑΠ συναντήσεις πραγματοποιούνται για τα προπτυχιακά προγράμματα σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, τα Χανιά, Ιωάννινα και Ξάνθη ενώ για τα μεταπτυχιακά συναντήσεις πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπότε για τα μεταπτυχιακά υπάρχει ισοπαλία.

11. Αριθμός αιτήσεων - πιθανότητες

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος για τις 7.700 θέσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων υποβλήθηκαν 34.860 αιτήσεις. Αντίθετα στο ΑΠΚ ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αρκετά μικρότερος καθώς έφθασαν τις 5.812. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 οι φοιτητές ανέρχονταν στο ΑΠΚ σε 4.172.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι το ΑΠΚ είναι πιο ακριβό αλλά οι πιθανότητες επιλογής είναι περισσότερες λόγου του μικρότερου αριθμού αιτήσεων. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να μεταβεί κάποιος στην Κύπρο αφού αν υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών πραγματοποιούνται εξετάσεις και μαθήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά το ΕΑΠ είναι σαφώς πιο οικονομικό, ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις σε μεγαλύτερο αριθμό πόλεων. Αν κάποιος δεν έχει επιλεχθεί στο ΕΑΠ θα μπορούσε εναλλακτικά να καταθέσει την αίτησή του και στο ΑΠΚ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.