Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου: 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ «Εθνική ημέρα ατόμων με αναπηρία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η αναπηρική οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζήτησε ουσιαστική προστασία και αντ’ αυτής βρέθηκε αντιμέτωπη με ενορχηστρωμένες επιθέσεις που αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα για την αναπηρία είτε για να καλυφθούν ανεπαρκείς πολιτικές προστασίας τους είτε για να καλυφθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες. Η επίκληση του φαινομένου των αναπήρων «μαϊμού» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στη γκιλοτίνα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης ζητά τον έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων: είτε είναι πολίτες που σφετερίζονται την αναπηρία, είτε είναι γιατροί, είτε δημόσιοι λειτουργοί είτε πολιτικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα, όμως ζητά διακριτά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί ώστε να μην οδηγηθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, γνωστοποιώντας το ζήτημα της παραβίασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η συζήτηση, από όπου και αν προέρχεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η περικοπή κοινωνικών δαπανών από τους πιο φτωχούς πολίτες δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας.
Καμία τρόικα και κανένα σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί στο άνοιγμα του Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία.

Η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που εκτός των βιοποριστικών τους αναγκών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους, τα μέτρα αυτά προμηνύουν τη βέβαιη εξαθλίωσή τους.
Τα νέα μέτρα προμηνύουν δραστικές περικοπές και στις δαπάνες που κατευθύνονται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι περικοπές αυτές σε συνδυασμό με το οποιοσδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.

Το αναπηρικό κίνημα πάντοτε διεκδικούσε με σθένος τα αναφαίρετα δικαιώματα του για να ενταχθεί ισότιμα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι γνώριμες συνθήκες στον αναπηρικό χώρο, ενώ στο κοντινό παρελθόν αποτελούσαν έννοιες συνώνυμες με την αναπηρία.

Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργανώσεις αντί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτό το ζοφερό σκηνικό σε συνδυασμό με τη διαρκή λήψη επαχθών δημοσιονομικών μέτρων οδηγεί σε κοινωνική ευθανασία την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης διεκδικεί
Να προστατευτούν τα αναπηρικά επιδόματα: προνοιακό-διατροφικό-εξωϊδρυματικό επίδομα, επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.λ.π. Καμία περικοπή σε προνοιακά/αναπηρικά κλπ επιδόματα, το τελευταίο ανάχωμα των πλέον ευάλωτων πολιτών!

Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων!

Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειες τους αφήνοντας τους, εκτός των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα στους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση –αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί –τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λ.π. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας –ορθοπεδικών μέσων –τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.
Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.!

Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση έως ότου καταρτιστεί ένα αντικειμενικά δίκαιο, προοδευτικό ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα!
Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρία και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους!

Να διασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταρτιστεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση όλων των αρμακευτικών, θεραπευτικών μέσων, μεθόδων, προθέσεων και τεχνικών μέσων υγείας.

Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας και να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης και να επανέλθουν τα πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ στην πρόνοια, εκεί όπου ανήκουν φύση και θέση.

Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λ.π.

Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λ.π.) και να εξαιρεθούν από το μέτρο συγχωνεύσεων –καταργήσεων Μονάδων του ΕΣΥ.
Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Να Προστατευτούν προνοιακές δομές όπως: «Βοήθεια στο Σπίτι» , «ΚΗΦΗ» , «ΚΔΑΠ ΑμεΑ» μέσω της χρηματοδότησής τους από εθνικούς πόρους.
Να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στην εργασία.
Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η εκπαίδευση των ΑμεΑ σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Να διασφαλιστεί εδώ και τώρα η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Να προβλεφθεί σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών ΑμεΑ και φοιτητών που έχουν γονείς/αδέλφια ΑμεΑ.
Συμμετοχή του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος στο ΙΚΑ, που πιστοποιεί την Αναπηρία
Να θωρακίσουμε την αναπηρία από την κοινωνική ευθανασία, την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εδώ και τώρα!
Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς.
το Δ.Σ του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.