Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Κρήτη και Πόντος σμίξανε»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο
.
Η Γέννηση του Δία και ο μύθος του Ιδαίου Άντρου, Κρήτες Κουρήτες και Τραντέλλενες Πόντιοι Πυρριχιστές, χορευτικά συγκροτήματα Κρητών και Ποντίων σε πανάρχαιους αρχαικούς ρυθμούς, μουσικά όργανα και μελωδίες των προγόνων μας συναντώνται για πρώτη φορά και για μία και μοναδική βραδιά στη μουσικοχορευτική παράσταση «Κρήτη και Πόντος σμίξανε» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 8.30 μμ.

Κρήτες και Πόντιοι αποκαλύπτουν προαιώνιες προγονικές ρίζες με ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, αλλά και τη συγγένεια που τους ενώνει, με κοινά χαρακτηριστικά ρυθμών, μελωδιών, ηθών, εθίμων, προαιώνιων παραδόσεων και γλώσσας, τα οποία και οι δύο διατηρούν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων και τα μεταδίδουν από γενιά σε γενιά.

Δεξιοτέχνες χορευτές και μουσικοί από την Κρήτη δημιουργούν και συμπράττουν επί σκηνής με μουσικούς και χορευτές από τον Πόντο, «παντρεύοντας» με τρόπο πρωτόγνωρο την πλούσια και διαχρονική Ποντιακή και Κρητική παράδοση. Λυράρηδες, λαουτιέρηδες και το νταούλι σαγηνεύουν την ψυχή και ανασταίνουν, με νοήματα βαθιά και στοχασμούς, όλες τις ομορφιές του παρελθόντος. Τραγουδούν τη λεβεντιά, τη χαρά και τη λύπη, τους καημούς της ξενιτιάς, την πίστη στην πατρίδα, τον έρωτα της ζωής και την πανέμορφη φύση.

Ο χορός, με τις γρήγορες δοξαριές της λύρας γίνεται τρόπος έκφρασης ζωής! Πεντοζάλης, Πυρρίχιος (Σέρα), Ανωγειανός Πηδηχτός, Τίκ, Μαλεβιζιώτης, Κότσαρι, Ρουματιανή Σούστα, Τρυγόνα και Συρτός Χανιώτης ζωντανεύουν εκπληκτικά επί σκηνής κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης σε ένα ατελείωτο ταξίδι συναισθημάτων και αυθεντικής χορευτικής έκφρασης, μαζί με δρώμενα από τα πιο γνωστά έθιμα των δύο περιοχών.

Δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό πανηγύρι αλλά για μια μουσικοχορευτική παράσταση με περισσότερους από 80 συντελεστές, που σέβεται απόλυτα τη μεγάλη λαϊκή κληρονομιά και τα έθιμα των Κρητών και των Ποντίων, οι οποίοι παραμένουν ακοίμητοι ακρίτες φρουροί του Ελληνισμού και θυμίζουν σε όλους πως είμαστε ακόμη Έλληνες!

Συντελεστές της παράστασης

ΚΡΗΤΗ

Συντονιστής
Γρηγόρης Ορφανουδάκης (ηθοποιός)

Μουσικοί
Ζαχαρίας Σπυριδάκης (λύρα)
Αντώνης Μαρτσάκης (φωνή και βιολί)
Βασίλης Σταυρακάκης (φωνή και μαντολίνο)
Μιχάλης Σταυρακάκης (λαούτο και μαντολίνο)
Νίκος Μαρεντάκης (λαούτο)
Γιώργος Ψαρουδάκης (λαούτο)
Δημήτρης Σιδερής (λαούτο)
Γιάννης Παπατζαννής (φωνή και κρουστά)
Γιώργος Ζαχαριουδάκης (ασκομπαντούρα και χαβιόλι)

Χορευτικό
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πετράκης

ΠΟΝΤΟΣ

Συντονιστής
Λάζος Τερζάς (ηθοποιός)

Μουσικοί
Μιχάλης Καλιοτζίδης (φωνή και λύρα)
Κώστας Θεοδοσιάδης (φωνή)
Γιώργος Πουλατζακλής (κεμανέ)
Βασίλης Φωλίνας (αγγείο και ζουρνάς)
Θεοδόσης Ευφραιμίδης (νταούλι)
Μαρία Χουμανίδου (λαούτο)

Χορευτικό
Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών
Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Ευφραιμίδης

Μέρος των καθαρών εσόδων από την παράσταση θα δοθεί στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία». Η «Φιλοθέη η Αθηναία» ιδρύθηκε το 1963 και φιλοξενεί, ανατρέφει και μορφώνει κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 18 ετών, ορφανά ή προερχόμενα από διαλυμένες οικογένειες. Στα 50 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος εκατοντάδες κορίτσια, που θα είχαν καταλήξει λόγω των κακών οικογενειακών συνθηκών τους στο δρόμο και την κάθε είδους εκμετάλλευση, μεγάλωσαν με ασφάλεια στην Εστία.

Εισιτήρια προπωλούνται στα καταστήματα Public και την Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς), τηλεφωνικά στο 210 7234567 και online στο www.ticketservices.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.