Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τριάντα χιλιάδες παιδιά στήριξε το Χαμόγελο του Παιδιού το α' εξάμηνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεχόταν καθημερινά περισσότερες από 600 κλήσεις.

Περισσότερα από 30.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν ανάγκη, στήριξε κατά το α΄εξάμηνο του 2013, το Χαμόγελο του Παιδιού που στις 9 Νοεμβρίου κλείνει 18 χρόνια προσφοράς στο παιδί.

«Φέτος το Χαμόγελο ενηλικιώνεται. Το όραμα του μικρού ιδρυτή μας, έγινε πράξη. Τα λόγια του μικρού Ανδρέα είναι επίκαιρα όσο ποτέ και αποτελούν την κινητήριο δύναμή μας: "…αφήστε τα λόγια… αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε"» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας τον αναλυτικό απολογισμό των έξι πρώτων μηνών του 2013, σε συνέντευξη Τύπου, στο Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πανελλαδικά, το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει αυτή την περίοδο 8.910 παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, τα 1.403 στηρίχθηκαν για πρώτη φορά το 2013.

Λόγω της κρίσης, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των παιδιών, που στηρίζονται μέσω του οργάνωσης. Ο κ. Γιαννόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για τρόφιμα, δείχνοντας φωτογραφίες με τα άδεια ράφια από τους χώρους του Χαμόγελου. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν, ώστε να μπορέσουν τα κέντρα στήριξης να συνεχίσουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τους πρώτους μήνες του 2013, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056 για τα παιδιά του Χαμόγελου, δεχόταν περισσότερες από 650 κλήσεις καθημερινά.

Συνολικά οι κλήσεις ανήλθαν, το συγκεκριμένο διάστημα, σε 120.617, από τις οποίες οι 17.272 αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών, όπως παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο, θέματα υγείας, περιστατικά οικογενειών με οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα κ.α., όπως συμβουλές και πληροφορίες για διαδικαστικά θέματα, καθώς και αιτήματα φιλοξενίας παιδιών.

Η παραμέληση ή η εγκατάλειψη ήταν η βασική αιτία σε ποσοστό 72%, στα 83 περιστατικά, που παρενέβη επί τόπου το Χαμόγελο του Παιδιού, και αφορούσαν 141 παιδιά. Ακολουθούν με 14% η κακοποίηση του παιδιού, 9% η εξώθηση σε επαιτεία, 4% ενδοοικογενειακά προβλήματα και 1% φυγές εφήβων.

Στο 1056 καταγράφηκαν 291 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης, που αφορούσαν 552 παιδιά. Σε ποσοστό 50% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ακολουθούν με 40% οι καταγγελίες για παραμέληση/εγκατάλειψη, 4% καταγγελίες για συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση, 3% εξώθηση σε επαιτεία, 2% σεξουαλική κακοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε ποσοστό 40,5%, ο θύτης ήταν η μητέρα, στο 34,5% των περιπτώσεων και οι δύο γονείς, ενώ, μόνο ο πατέρας στο 18,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη αύξηση των καταγγελιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει όμως μεγαλύτερη ένταση στην ποιότητα των καταγγελιών για κακοποίηση, γεγονός που όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Χαμόγελου, κρύβει ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος στους εφήβους, στους οποίους τα προβλήματα, όπως είπε, έχουν φτάσει σε ακραία σημεία. «Υπάρχει θυμός, υπάρχει πολύ επιθετικότητα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Κατά 33% αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων για φροντίδα παιδιών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στα δέκα σπίτια του Χαμόγελου, διαμένουν 270 παιδιά, από αυτά 15 πήγαν το α΄εξάμηνο του 2013.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην απομάκρυνση των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι η παραμέληση / εγκατάλειψη (71%), η σωματική κακοποίηση (14%), κοινωνικοί λόγοι (7%), σεξουαλική κακοποίηση (6%) και άλλοι (2%). Παράλληλα, λειτουργούν και τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο Ηλείας, στα Καλύβια Αγρινίου και τον Μύτικα στη νότια Εύβοια, όπου συμμετείχαν 36 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τις εξαφανίσεις παιδιών, το Χαμόγελο χειρίστηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, 65 περιπτώσεις από τα 79 αιτήματα, που δέχθηκε για την υποστήριξη ερευνών, μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 Amber Alert Hellas. Τα εξήντα δύο παιδιά εντοπίσθηκαν, ενώ τρία αναζητούνται ακόμα. Παράλληλα, βρέθηκαν ακόμη δύο παιδιά η εξαφάνιση των οποίων είχε δημοσιοποιηθεί από τον Οργανισμό το 2012. Η εθνικότητα των παιδιών που αναζητήθηκαν σε ποσοστό 78% ήταν ελληνική, ενώ η πλειονότητα των παιδιών (81%) ήταν μεταξύ 13 και 18 ετών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 στην 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, έγιναν συνολικά, 3.034 κλήσεις εκ των οποίων 1.984 αφορούσαν ανθρώπους που ζητούσαν πληροφορίες για τη γραμμή (61%), πληροφορίες για εξαφάνιση (23,5%) , ενώ 14,5% δήλωσαν μια νέα εξαφάνιση.

Αναφορικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 914 αιτήματα για 421 παιδιά και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, που παρείχε, αφορούσαν κάλυψη φαρμακευτικών/ιατρικών αναγκών, διακομιδή με αθενοφόρα, μεταφορά με οχήματα του Χαμόγελου, ενίσχυση σε είδος ή οικονομική ενίσχυση. Μάλιστα, οι κινητές ιατρικές μονάδες και τα ασθενοφόρα του Οργανισμού πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο επτά διακομιδές την ημέρα νεογνών και παιδιών, συνολικά 1.217.

Περισσότερα από 10.900 παιδιά υποβλήθηκαν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στην Κρήτη, την Εύβοια, τα Κύθηρα, το Μαρούσι, τη Δράμα και την Κέρκυρα από τις τρεις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής.

Εξάλλου, οι άνθρωποι που εργάζονται για το Χαμόγελο του Παιδιού πρόσφεραν δημιουργική απασχόληση σε 4.558 παιδιά σε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, δηλαδή σε 25 παιδιά κάθε μέρα.

Συμβουλευτική υποστήριξη το Χαμόγελο του Παιδιού παρείχε σε 1918 άτομα, που απευθύνθηκαν στον Οργανισμό, καταγράφοντας αύξηση κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Στις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού περιλαμβάνεται η ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 πρόσφερε δημιουργική απασχόληση σε 2.283 παιδιά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και η νέα καμπάνια «Στον κόσμο του Χαμόγελου η ζωή των παιδιών δεν είναι παιχνίδι. Είναι δράση». Στόχοι της είναι η ενημέρωση του κοινού για το έργο του Οργανισμού και η κινητοποίηση των πολιτών. Σύμφωνα με τη στρατηγική τής καμπάνιας, οι δράσεις του Οργανισμού κινούνται σε τρεις άξονες: Διαβίωση – Ιατρική Φροντίδα – Άμεση Επέμβαση.

Το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει επίσης, ενεργά στην καμπάνια για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με μότο «Μία ημέρα για την Ευρώπη, Κάθε μέρα για τα Παιδιά». Η ενημερωτική εκστρατεία, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παλέρμο της Ιταλίας, γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού», που συντονίζει το Χαμόγελο του Παιδιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.