Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αδράνεια από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στις ελιές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση», αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας.

Την ώρα που το θέμα της ακαρπίας στις ελιές αρκετών ποικιλιών έφθασε μέχρι το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια καταγραφής των ζημιών, οδηγώντας σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς.

Με τα έως τώρα δεδομένα η παραγωγή ελιάς θα εμφανίσει δραστική περικοπή, αφού η πλειονότητα των αγροτών δεν θα μπει καν στα λιοστάσια για να μαζέψει καρπό.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η στάση περιφερειακών καταστημάτων του ΕΛΓΑ, όπως αυτό της Πάτρας, το οποίο σύμφωνα με το patrisnews.com, δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση καταγραφής των ζημιών.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την τοπική αγροτική οικονομία, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου καρπό», επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος, μιλώντας στο patrisnews.com ο διευθυντής της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Σπύρος Γιακουμέλος, για να συμπληρώσει πως «πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση, γιατί η απώλεια χρημάτων θα είναι τεράστια».

Αναφορές για προβληματική καρπόδεση στις ελιές αρκετών ποικιλιών υπάρχουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως από Πελοπόννησο, Κρήτη και Στερεά Ελλάδα.
Καθησυχάζει…

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, Αργύρης Μποτός, «οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς ο ΕΛΓΑ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπές και τα στελέχη του οργανισμού παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε καθημερινή βάση».

Μετά το τέλος της συγκομιδής ελιάς διαφόρων ποικιλιών (Καλαμών κ.λπ.) θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς στους ελαιώνες και εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένα ζημιά, την οποία θα έχουν καταγράψει τα στελέχη του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει σαφής εικόνα για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διαπιστώνουν πρόβλημα στους καρπούς.

Ωστόσο όπως προκύπτει, δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ αλλά μέσω των ΠΣΕΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.