Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΧΑΠ θερίζει...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα νέα δεδομένα που αφορούν στην αύξηση των πνευμονικών παθήσεων στην Ευρώπη και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που γίνεται στη Βαρκελώνη. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ένας στους δέκα θανάτους στις ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται πλέον σε κάποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων, όπως ο καρκίνος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τόνισαν, εξάλλου, ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8,5% του πληθυσμού άνω των 40 ετών (10,5% άνδρες και 4,5% γυναίκες) αναπτύσσουν ΧΑΠ, η οποία καταγράφεται συχνότερα σε άνδρες που ζουν στην ελληνική επαρχία.

Κάπνισμα και καυσόξυλα ευθύνονται για την ΧΑΠ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νεότερα στοιχεία που αφορούν τις αιτίες της νόσου. Ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας παραμένει το κάπνισμα, αλλά και η έκθεση σε βλαπτικά αέρια καύσης σε εσωτερικό χώρο, όπως το τζάκι, η ξυλόσομπα, το ψήσιμο σε μαγκάλι, σε συνδυασμό με τον κακό αερισμό του σπιτιού. «Υπάρχει γενετική προδιάθεση της ΧΑΠ, αλλά άλλοι είναι οι πιο σοβαροί παράγοντες που την προκαλούν» εξηγεί ο καθηγητής Ν. Πράις από τη Σκωτία και συμπληρώνει: «Αναμφισβήτητα, το κάπνισμα είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας. Ξέρουμε σήμερα ότι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους που συχνάζουν καπνιστές ή ζουν με συντρόφους καπνιστές χωρίς να καπνίζουν οι ίδιοι, εμφανίζουν, μετά από χρόνια, ΧΑΠ». Όσον αφορά τους καπνιστές, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν διακόψουν το κάπνισμα, η ζημιά έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Άνθρωποι που έχουν καπνίσει τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια και έχουν διακόψει το κάπνισμα εμφανίζουν ΧΑΠ μετά τα 50 ή τα 60 τους χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη ποιότητα ζωής

Οι επιστήμονες ήταν ξεκάθαροι όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου. «Η ΧΑΠ ξεκινά συχνά με τον "αθώο" τσιγαρόβηχα, την εύκολη κούραση, ίσως την ήπια δύσπνοια. Όσο πιο γρήγορα πάει κάποιος στο γιατρό του για να εντοπίσει με ένα απλό τεστ αν έχει ΧΑΠ, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, ζώντας με την ασθένεια, καθώς σπάνια οι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν. Συνήθως, η μη αντιμετώπισή της, τους επιβαρύνει και καταλήγουν από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως το έμφραγμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, ή μια πνευμονία, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πνευμόνια τους όταν τα χρειάζονται» επισημαίνει ο Τ. Γουόλς, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για τη ΧΑΠ. Το ζητούμενο για τους ανθρώπους με ΧΑΠ, οι οποίοι ουσιαστικά δυσκολεύονται σημαντικά να αναπνεύσουν και υποφέρουν από δύσπνοια η οποία τους κάνει δυσλειτουργικούς, είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής.

Νέα φάρμακα βοηθούν άμεσα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων

Τα καλά νέα είναι ότι οι νεότερες γενιές φαρμάκων μπορούν να τους παρέχουν αυτή την ποιότητα ζωής, με ασφάλεια. Νεότερα στοιχεία, που παρουσιάσθηκαν στη Βαρκελώνη για μια νέα συνδυασμένη θεραπεία, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο φάρμακο, που χορηγείται μία φορά την ήμερα, βοηθά στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, δρα άμεσα, αλλά και για περισσότερο από 24 ώρες. Το σημαντικό πλεονέκτημα της συνδυασμένης διπλής θεραπείας είναι ότι έχει ταχεία έναρξη δράσης από τα πρώτα πέντε λεπτά και παρατεταμένη βρογχοδιαστολή κατά τη διάρκεια 24ώρου, που διατηρήθηκε για έως 26 εβδομάδες.

«Η ερευνητική ουσία QVA149 (βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο) έδειξε σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, της δύσπνοιας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), συγκριτικά με όλες τις υπό σύγκριση ουσίες. Τα πρώτα αποτελέσματα από μια ανάλυση δεδομένων 4.891 ασθενών με ΧΑΠ, του προγράμματος κλινικής δοκιμής IGNITE, έδειξαν ότι η QVA149 προσέφερε ανώτερη, ταχεία και παρατεταμένη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και σημαντική μείωση της δύσπνοιας, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αποτελέσματα που ίσχυσαν καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών» αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής Φ. Φογκελμάιερ.

Η υπό αξιολόγηση -σε πρόγραμμα κλινικών μελετών, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 10.000 ασθενείς- ουσία QVA149 είναι ένας συνδυασμός σταθερής δόσης δύο βρογχοδιασταλτικών, της μηλεϊνικής ινδακατερόλης και του βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου, ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επαγγελματίες υγείας ως μεμονωμένες θεραπείες της ΧΑΠ. Ακόμη ένα πλεονέκτημα της νέας συνδυασμένης θεραπείας είναι ότι μειώνει τις κρίσεις στους ασθενείς, αλλά δεν φαίνεται να καθυστερεί ή να αναστρέφει την πορεία της νόσου.

Η ουσία έλαβε πρόσφατα θετική γνωμοδότηση για έγκριση από την Επιτροπή Φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τον Ιούλιο του 2013, ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ και αναμένεται, μέσα στον Οκτώβριο, να πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.