Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Κάμερα «βλέπει» τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των οχημάτων που μολύνουν περισσότερο.

Μέχρι σήμερα το φόβο των οδηγών που παρανομούν, προκαλούν οι κάμερες ταχύτητας. Στο μέλλον δεν αποκλείεται ανάλογο φόβο να νιώθουν και οι οδηγοί που δεν συντηρούν όπως πρέπει το όχημα τους. Και αυτό γιατί ερευνητές σχεδίασαν ένα σύστημα κάμερας που καταγράφει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ισπανικό πανεπιστημίου Carlos III, το 5% των οχημάτων στους δρόμους ευθύνονται για το 90% των συνολικών εκπομπών ρύπων από οχήματα. Παρά τους σχετικούς ελέγχους όμως που υποχρεώνονται οι οδηγοί να πραγματοποιούν, δεν είναι εφικτή η επιτήρηση του συνόλου των οχημάτων ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τους κανόνες.

Έτσι, οι ερευνητές προχώρησαν στην ανάπτυξη του συστήματος που μπορεί να καταγράφει τις εκπομπές μεμονωμένων οχημάτων, σε λεωφόρους με μέχρι και τρεις λωρίδες.

«Καρδία» του συστήματος είναι μια ειδικά τροποποιημένη υπέρυθρη κάμερα, εξοπλισμένη με έναν εσωτερικό τροχό διαφόρων φίλτρων για το φακό.

Καθώς η κάμερα παρακολουθεί την κυκλοφορία, ο τροχός περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, επιτρέποντας την καταγραφή καρέ, σε διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, για το κάθε όχημα. Αυτό αποτελεί το κλειδί της λειτουργίας του συστήματος, καθώς διαφορετικά αέρα φέρουν μια μοναδική «υπογραφή» εκπομπών που είναι ορατή σε διαφορετικές περιοχές του φάσματος.



Έτσι, οι χρήστες του συστήματος μπορούν να διαπιστώσουν το βαθμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις ώστε να περιοριστεί η χρήση των οχημάτων που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που έχουν αναπτυχθεί και άλλα ανάλογα συστήματα, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που μπορεί να αναλύει περισσότερες από δύο λωρίδες κυκλοφορίας στον ίδιο χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.