Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν λύση στο κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής των καταθέσεων και επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, σχέδιο επαναπατρισμού με ελκυστικά κίνητρα, ακόμη και την πλήρη φορολογική αμνηστία. Το θέμα ετέθη από τις διοικήσεις των τραπεζών στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η χορήγηση δανείων και η μείωση των επιτοκίων «απαιτεί την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταθέσεων». Πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρέπει να λύσουμε το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα με την τρόικα».

Η τριανδρία των πιστωτών αντιδρά στο ενδεχόμενο θέσπισης φορολογικής αμνηστίας για όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, εγείροντας ζητήματα «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Κι αυτό διότι πολλές από τις εν λόγω καταθέσεις αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν ελκυστικά κίνητρα φορολογικής αμνηστίας ή επιβολής μικρού φόρου 5%-10% και ανοικτή πρόσκληση επιστροφής, ενεργή για πάνω από 3 έτη, αλλά και σύνδεση με επενδυτικά κίνητρα όταν πρόκειται για ποσά άνω των 500.000 ευρώ, για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων ύψους 50-60 δισ. ευρώ - που έφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως και τα μέσα του 2012.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποστηρικτικά στο ενδεχόμενο μιας ρύθμισης με στόχο τον επαναπατρισμό των καταθέσεων συμβάλλει το αυστηρό πλαίσιο, το οποίο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- τράπεζες. Ο κλοιός σφίγγει, γεγονός που βοηθά την επιτυχία μιας ρύθμισης ακόμη και ως φόβητρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

ΜΕΡΟΣ 1ο

ΜΕΡΟΣ 2ο


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.