Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η αγάπη για τα γλυκά φανερώνει και αδυναμία στο αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Οι γλυκατζήδες φαίνεται πως έχουν και μια ακόμη μεγάλη αδυναμία: το αλκοόλ. Η μεγάλη αγάπη για τα γλυκά μπορεί να αποτελεί δείκτη εξίσου μεγάλης προτίμησης προς το αλκοόλ σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να εξετάσουν τον εγκέφαλο 16 νεαρών ενηλίκων ενώ έπιναν νερό ή ένα πολύ γλυκό μείγμα με νερό. Στη συνέχεια η εγκεφαλική τους δραστηριότητα συγκρίθηκε με εκείνη του εγκεφάλου τους όταν έπιναν αλκοόλ.

Παρατηρήθηκε ότι με την κατανάλωση του γλυκού νερού ενεργοποιούνταν μια συγκεκριμένη περιοχή του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έντονη αντίδραση του εγκεφάλου στις γλυκιές γεύσεις μπορεί να είναι ένας ισχυρός δείκτης αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης αλκοολισμού σημειώνουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της έρευνάς τους.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μελετάται η σχέση μεταξύ της προτίμησης για αλκοόλ και γλυκά ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διερευνά την εν λόγω σχέση λεπτομερώς στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται περισσότερο στην κωδικοποίηση της αξίας που δίνεται σε ευχαριστήσεις όπως τα γλυκά και το αλκοόλ.

Πρακτικά σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ο τρόπος αντίδρασης του εγκεφάλου στα γλυκά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για να διερευνηθούν οι διαφορές στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όσων κινδυνεύουν από αλκοολισμό.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.