Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Επιστροφή ΕΚΑΣ 2,5 χρόνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δυόμισι χρόνια χρειάστηκε το ΙΚΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να διαπιστώσει ότι 1.624 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ελάμβαναν το επίδομα χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, κατόπιν ελέγχων που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι εν λόγω συνταξιούχοι βρέθηκαν να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο, αφού ελάμβαναν και δεύτερη σύνταξη. Μάλιστα το ΙΚΑ τους καλεί να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά, όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά του 2011!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, οι ελεγκτές θα πρέπει να ερευνήσουν και να διαπιστώσουν εάν υπάρχει υπέρβαση του ως άνω ποσού σύνταξης και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 και μετά που θεσμοθετήθηκε το κριτήριο των 850,00 ευρώ με τη διάταξη του άρθ. 34 του ν. 3996/2011 και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η υπέρβαση, στην απόφαση της αναζήτησης θα προστεθούν και τα ποσά που αφορούν και αυτό το χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα αναμένεται να παρακρατεί τμηματικά από την σύνταξη των ασφαλισμένων τα ποσά του ΕΚΑΣ που έλαβαν χωρίς να τα δικαιούνται.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Διακοπή καταβολής του Ε.Κ.Α.Σ. λόγω υπέρβασης του κριτηρίου του ποσού των 850,00 , μηνιαίως.

Με δεδομένο ότι κατά τον ετήσιο έλεγχο χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ. και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κριτηρίου υπέρβασης του ποσού των 850,00 ευρώ μηνιαίως, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ποσά συντάξεων που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος από άλλους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ζητήθηκε από την Η.ΔΙ.ΚΑ. να προβεί στο σχετικό έλεγχο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε βάσει Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. (με πιθανότητα σφάλματος) προέκυψε ότι για 1.624 περιπτώσεις συνταξιούχων, το κριτήριο της μη υπέρβασης του ποσού των 850,00 ευρώ δεν πληροίται και επομένως θα πρέπει να γίνει διακοπή καταβολής του Ε.Κ.Α.Σ. με τη σύνταξη μηνός Αυγούστου 2013, δηλαδή στις 30/7/2013.

Από την Η.ΔΙ.Κ.Α. θα αποσταλούν στα υποκαταστήματα που ανήκουν οι ως άνω συνταξιούχοι «καταστάσεις διακοπής καταβολής του Ε.Κ.Α.Σ. λόγω υπέρβασης του κριτηρίου των 850,00 ευρώ», ανά υποκατάστημα, προκειμένου να επανελεγχθεί το δικαίωμα στην καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. (στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη και εσφαλμένα δόθηκε η πληροφορία αυτή από την Ε.Σ.Ε.Π.Σ.).

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η πληροφορία της Ε.Σ.Ε.Π.Σ. ήταν σωστή και οι συνταξιούχοι δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν το Ε.Κ.Α.Σ., τα ποσά που έχουν καταβληθεί από την 1/1/2013 και μετά θα πρέπει να επιστραφούν με έκδοση σχετικής απόφασης από τα τμήματα Πληρωμών Συντάξεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκύκλιο 33/13 (σελ. 8, παρ. Γ').

Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε εάν υπάρχει υπέρβαση του ως άνω ποσού σύνταξης και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 και μετά που θεσμοθετήθηκε το κριτήριο των 850,00 ευρώ με τη διάταξη του άρθ. 34 του ν. 3996/2011 και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η υπέρβαση, στην απόφαση της αναζήτησης θα προστεθούν και τα ποσά που αφορούν και αυτό το χρονικό διάστημα».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.