Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η επίδραση των emails στην υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνουν τα επίπεδα άγχους.

Η αποστολή και λήψη emails αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα του άγχους, λένε οι επιστήμονες.

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων του στρες και της χρήσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Ο καθηγητής Tom Jackson από το Πανεπιστήμιο του Loughborough μελέτησε τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της χρήσης του email σε εργαζόμενους σε κυβερνητική υπηρεσίας της Βρετανίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έδειξαν ότι η αποστολή και λήψη emails οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του στρες των εργαζομένων με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος, του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων της κορτιζόλης (ορμόνη που απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες όταν είμαστε αγχωμένοι).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι ήταν ευχαριστημένοι όταν λάμβαναν ένα mail που περιείχε χρήσιμες πληροφορίες ή ένα ευχαριστήριο mail για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Ωστόσο, το άγχος τους αυξανόταν όταν λάμβαναν emails που ήταν άσχετα με τη δουλειά τους, τα οποία απαιτούσαν άμεση απάντηση ή μηνύματα που τους αποσπούσαν από την εργασία τους.

Το άγχος φαίνεται να αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν ασχολούμαστε με τα emails παράλληλα με άλλες μορφές επικοινωνίας, π.χ. όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.

«Το κλειδί στη μείωση του εργασιακού στρες», εξηγεί ο καθηγητής Jackson, «είναι η καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τη διαχείριση της επικοινωνίας, π.χ. με τη μείωση της συχνότητας που «τσεκάρουν» τα emails τους».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.