Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ημέρα μνήμης για το Δίστομο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακριβώς 69 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την θηριωδία των Ναζί στο Δίστομο, που αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Γ' Ράιχ στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1944 όταν μία φάλαγγα των SS μαζί με άλλες ομάδες Γερμανών στρατιωτών δέχθηκαν επίθεση στην Καταβόθρα από αντάρτες του ΕΛΑΣ και υποχώρησαν μετά από βαριές απώλειες. Τότε εισήλθαν στο Δίστομο προκειμένου να εκδικηθούν τους χωρικούς για την ήττα τους από τους αντάρτες.




Με εντολή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, οι Ναζί εκτελούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σε αντίποινα σκότωσαν άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και βρέφη μερικών ημερών. Γυναίκες βιάστηκαν πριν δολοφονηθούν, σπίτια πυρπολήθηκαν και όσοι άμαχοι χωρικοί δεν είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή να διαφύγουν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί.



Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και κορυφώνονται σήμερα με μνημόσυνο των σφαγιασθέντων στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδιάς, Γεωργίου. Θα ακολουθήσει πομπή στο Μαυσωλείο, επιμνημόσυνη δέση, ομιλία από το δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Στη μνήμη των θυμάτων θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος και θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.



Το παρών θα δώσει τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο νέος γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση για τους δύο αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς.

Χθες πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.