Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η φτώχεια φέρνει… κιλά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την άμεση σχέση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και κατ’ επέκταση με το πρόβλημα βάρους τους απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, σε συνεργασία με 12 ιδιωτικά σχολεία της Αττικής. Στη μελέτη που έγινε υπό την επίβλεψη  της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή πήραν μέρος 2.233 παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών.
Από την  έρευνα προέκυψε ότι ποσοστό της τάξεως του 19% φάνηκε να έχει πρόβλημα με το βάρος του, περίπου δηλαδή 1στα 5 παιδιά. Το ποσοστό αυτό είναι σαφέστατα χαμηλότερο από αυτό που υποδεικνύουν άλλες μελέτες, στις οποίες το δείγμα δεν αναφέρεται σε παιδιά υψηλότερου του φυσιολογικού  κοινωνικο-οικονομικού status.
«Είναι γνωστό πως το κοινωνικο-οικονομικό status συνδέεται με την υγεία και επηρεάζει έντονα τις διατροφικές συνήθειες» σχολίασε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Δ. κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χαράλαμπος Γεωργακάκης και συνέχισε «από τη μελέτη φάνηκε ξεκάθαρα πως παιδιά υψηλότερου κοινωνικο-οικονομικού status παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρου σε σχέση με το μέσο όρο».
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα βάρους σε σχέση με την ηλικία, η μελέτη απέδειξε ότι το 65% των κοριτσιών βρέθηκε με φυσιολογικό βάρος, το 8% υπέρβαρο και μόλις το 2% παχύσαρκο. Αντίστοιχα, 58% των αγοριών βρέθηκε με φυσιολογικό βάρος, το 18% υπέρβαρο και το 9% παχύσαρκο.
 Σημαντικό είναι επίσης να τονισθεί πως στη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά παιδιών με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού. Πιο συγκεκριμένα στα αγόρια, το 10% παρουσιάζεται λιποβαρές, ενώ για τα κορίτσια το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. «Το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη ανησυχία των κοριτσιών υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού status, για «κομψή» σιλουέτα και άψογη εικόνα» σχολίασε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Δ..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.