Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήματα για τις αναλγητικές ιδιότητες της αλλαντοτοξίνης τύπου Α

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια νέα μελέτη ανατρέπει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι η χορήγηση αλλαντοτοξίνης τύπου Α (κοινώς μπότοξ) σε δόσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων μπορεί να περιορίσει τον αριθμό αλλά και την ένταση των ημικρανιών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν μάλιστα τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας να εγκρίνουν τη χορήγηση της νευροτοξίνης σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

Το μπότοξ, ως γνωστόν, χορηγείται κατά κύριο λόγο για την «εξαφάνιση» των ρυτίδων.

Παρ΄ ότι δεν έχει εξακριβωθεί ο αναλγητικός μηχανισμός του, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φάρμακο διακόπτει τα σήματα στα αισθητήρια νεύρα που βρίσκονται στο κεφάλι και εμπλέκονται στις ημικρανίες.

Οι ειδικοί ωστόσο της βρετανικής επιθεώρησης «Drug and Τherapeutics Βulletin» που μελετούν τις εφαρμοζόμενες ιατρικές θεραπείες θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες έρευνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με το μπότοξ. «Οπως διαπιστώθηκε,η θεραπεία με μπότοξ επιδείνωσε την κατάσταση και τους πόνους στο 10% των ασθενών,ενώ προκάλεσε σε αντίστοιχο ποσοστό ατόμων με ημικρανίες σημαντικές παρενέργειες, όπως φαγούρα, εξανθήματα, ακαμψία, μυϊκούς σπασμούς κτλ. Αυτά τα αντικρουόμενα δεδομένα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών αποδείξεων για τα οφέλη του μπότοξ,όσον αφορά τις ημικρανίες μάς κάνουν εξαιρετικά επιφυλακτικούς στο να πούμε ότι το μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στην καταπολέμηση των ημικρανιών» αναφέρουν στη μελέτη τους οι εμπειρογνώμονες της επιθεώρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.