Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Νέο φάρμακο ενάντια στα εγκεφαλικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η ουσία απιξαμπάνη φέρεται να είναι πιο αποτελεσματική από την κλασική ασπιρίνη


Σε ποσοστό 3,6% ετησίως είναι ικανή να μειώσει τα
εγκεφαλικά επεισόδια η ουσία απιξαμπάνη
ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα νέο φάρμακο φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο από τη γνωστή σε όλους ασπιρίνη.

Η ουσία απιξαμπάνη δείχνει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το «παραδοσιακό» ακετυλοσαλικυλικό οξύ στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, μια από τις συνηθέστερες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, στην οποία το άτομο νιώθει ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρομβώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή δεν μπορούν να λάβουν για διαφορετικούς λόγους ισχυρότερα από την ασπιρίνη φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, προκειμένου να προστατέψουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Μια νέα «τυχαιοποιημένη» κλινική δοκιμή σε 5.600 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έδειξε ότι η απιξαμπάνη, η οποία δρα μπλοκάροντας ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας σχηματισμού των θρόμβων- γνωστός ως παράγοντας Χa- μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3,6% ετησίως. Συγκριτικά η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τις αντίστοιχες πιθανότητες κατά 1,6% τον χρόνο.

Οπως ανέφερε ο Χανς-Κριστόφ Ντίνερ, καθηγητής του τμήματος Νευρολογίας και του Κέντρου για τα Εγκεφαλικά στο Πανεπιστήμιο της Εσσης στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά, «η απιξαμπάνη ήταν πολύ ανώτερη της ασπιρίνης, χωρίς μάλιστα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Περιμέναμε όλοι ότι ένα ισχυρότερο από την ασπιρίνη φάρμακο όπως η απιξαμπάνη θα συνδεόταν με σοβαρότερες επιπλοκές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αιμορραγιών, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.