Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπεία με μπαχαρικό για τα εγκεφαλικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων πειραμάτων που έγιναν για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργούνται έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια με τη χρήση ενός σκευάσματος που περιέχει κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κάρι. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει κουρκουμίνη και το χορήγησαν σε κουνέλια τα οποία είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπως διαπίστωσαν, το φάρμακο κατάφερε να δράσει στα εγκεφαλικά κύτταρα και να μειώσει τα μυϊκά και τα κινητικά προβλήματα που είχαν προκληθεί στα κουνέλια μετά το επεισόδιο.

Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, τη γνωστή αγιουρβέδα, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει διάφορες ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητές της. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη αδυνατεί να περάσει τον λεγόμενο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια μεμβρανική δομή που προστατεύει τον εγκέφαλο από δυνητικώς επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές τώρα δημιούργησαν μια τροποποιημένη μορφή της κουρκουμίνης (την CΝΒ-001), η οποία κατάφερε να διεισδύσει στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει δοκιμές του νέου φαρμάκου σε ανθρώπους και πιστεύει ότι αυτό θα μπορεί να δράσει αποτελεσματικά αν ληφθεί μέσα σε διάστημα τριών ωρών από τη στιγμή που προκλήθηκε το επεισόδιο. «Το φάρμακο φαίνεται ότι ενεργοποιεί διάφορους σημαντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι πιθανό να καταφέρουν να κρατήσουν στη ζωή τα εγκεφαλικά κύτταρα έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Πολ Λάπτσακ, επικεφαλής της μελέτης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.