Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τεστ προβλέπει τις κρίσεις άσθματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η συσκευή θα προσφέρει στους ασθενείς ζωτικής σημασίας χρόνο ώστε να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα

Ενας ειδικός της Siemens δοκιμάζει το νέο πρότυπο σύστημα, το οποίο
θα προβλέπει τις κρίσεις άσθματος

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας φορητός αισθητήρας, ο οποίος μπορεί να «προβλέψει» τις κρίσεις άσθματος ώρες πριν από την εκδήλωσή τους, αναπτύχθηκε από επιστήμονες της εταιρείας Siemens. Η συσκευή, η οποία έχει μέγεθος όσο αυτό ενός κινητού τηλεφώνου, αναλύει στην αναπνοή του ασθενούς τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Τα υψηλά επίπεδα ΝΟ μαρτυρούν ότι οι αεραγωγοί θα εμφανίσουν φλεγμονή και μέσω της μέτρησής τους ένας ασθενής μπορεί ώρες νωρίτερα να καταλάβει ότι θα εκδηλώσει κρίση άσθματος. Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς το άσθμα «πλήττει» μεγάλο τμήμα του πληθυσμού: εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξεως του 6% των ενηλίκων και 10% των παιδιών πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η εξέταση είναι τόσο ευαίσθητη ώστε μπορεί να μετρά έστω και απειροελάχιστες ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου της τάξεως του ενός ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Για να εννοήσουμε καλύτερα την ευαισθησία του τεστ είναι σαν κάποιος να διαλύει έναν κύβο ζάχαρης μέσα σε μια πισίνα 50 μέτρων.

Η νέα συσκευή αναμένεται να αποδειχθεί άκρως πολύτιμη για τους ασθενείς με άσθμα καθώς θα τους προσφέρει ζωτικής σημασίας χρόνο ώστε να μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα προκειμένου να αποφύγουν ένα σοβαρό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να τους οδηγήσει έως και στο νοσοκομείο.

Εως σήμερα ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί μια επικείμενη κρίση άσθματος είναι η διεξαγωγή πανάκριβων αναπνευστικών εξετάσεων. Εχουν επίσης αναπτυχθεί κάποιες συσκευές πρόβλεψης των ασθματικών κρίσεων μέσω μέτρησης συγκεκριμένων παραγόντων στην αναπνοή, ωστόσο αυτές είναι πολύ ογκώδεις και δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Στο νέο φορητό πρότυπο σύστημα ο αέρας που εκπνέει ο ασθενής περνά μέσα από τον ανιχνευτή της συσκευής και μόνο τα σωματίδια που σηματοδοτούν κρίση άσθματος προσκολλώνται στην επιφάνεια του ανιχνευτή παράγοντας ένα φορτίο η ένταση του οποίου μετρείται από ένα τσιπ. Σημειώνεται ότι η ένταση του φορτίου εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στην αναπνοή του ασθενούς. Με βάση την τιμή της μέτρησης ο ασθενής γνωρίζει πόση ακριβώς δόση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χρειάζεται να λάβει.

Οι ερευνητές της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη νέα συσκευή εκτιμούν ότι μελλοντικά αυτή θα μπορούσε να ανιχνεύσει και άλλους τύπους αερίων για την πρόβλεψη διαφορετικών νόσων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.