Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βελτίωση των συμπτωμάτων της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπόσχονται τα νέα φάρμακα που έχουν προστεθεί στην ιατρική… φαρέτρα τα τελευταία χρόνια.
Όπως, αναφέρει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, ανάμεσα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan, η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και χορηγείται από το στόμα, αλλά και αγγειοδιασταλτικά, όπως η προστασικλίνη (σε ενδοφλέβια, υποδόρια ή εισπνεόμενη μορφή) και η σιδεναφίλη (δραστική ουσία του βιάγκρα), που επίσης λαμβάνεται από το στόμα.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, από την οποία πάσχουν 100.000 άτομα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., είναι μία νόσος που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συστηματική αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, ενώ αντιθέτως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφορά μόνο στις αρτηρίες των πνευμόνων. Καθώς αναπτύσσεται η νόσος, περιορίζεται η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς δέχεται αυξημένη πίεση, για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες.

«Η αύξηση των αντιστάσεων και πιέσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί σε αύξηση της πίεσης της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς πρώιμο θάνατο. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια νόσος που προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, κυρίως, όμως, νέες γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενδέχεται ν’ αλλάξουν τη δυσμενή πορεία της νόσου» εξηγεί η κα Αργυροπούλου - Πατάκα με αφορμή ημερίδα με θέμα «Η πνευμονική υπέρταση μέσα από τις διάφορες ειδικότητες» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται έλεγχος σε εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. «Απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία των ιατρών, που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά με τους γιατρούς αυτών των ειδικών κέντρων» καταλήγει η κα Αργυροπούλου – Πατάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.