Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Εκστρατεία «ανακατάληψης» των πράσινων οάσεων των πόλεων από το WWF

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγράψουν πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη».

Μία καινοτόμα εφαρμογή για κινητά στο www.greenspaces.gr, που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου στις πόλεις μας, παρουσίασε το WWF, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Το πράσινο στα χέρια μας», εγκαινιάζοντας έτσι δυναμικά μία εκστρατεία «ανακατάληψης» των πράσινων οάσεων και των πάρκων μας. Ταυτόχρονα, η οργάνωση, με τη συμμετοχή και υποστήριξη πληθώρας φορέων και οργανώσεων, απηύθυνε κάλεσμα σε δήμους και συλλογικότητες για πράσινες δράσεις την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όταν θα κορυφωθούν οι δράσεις της καμπάνιας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ενώ βάσει έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο. Με τους κατοίκους της Αθήνας να μην απολαμβάνουν ούτε καν ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου και την κατάσταση στις υπόλοιπες πόλεις να απέχει πολύ από το ιδανικό, η νέα πανελλήνια καμπάνια του WWF για το πράσινο έρχεται να μας φέρει κοντά στις οάσεις των πόλεών μας. Σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το British Council, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την ΠοδηλΑττική κοινότητα, την πλατφόρμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, το δίκτυο φοιτητών Social Erasmus, τη Monumenta και τους PireActive, το WWF μάς καλεί να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας, προσφέροντας δωρεάν τα απαραίτητα εργαλεία».

Σύμφωνα με το WWF, με τη νέα δωρεάν εφαρμογή Greenspaces δίνεται στους πολίτες ένα εργαλείο χαρτογράφησης των πράσινων χώρων αλλά και διεκδίκησης του πράσινου που αξίζουμε. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες κάθε ηλικίας να καταγράψουν πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη, να τους βαθμολογήσουν και να σχολιάσουν την πραγματική κατάστασή τους. Επιπλέον, μπορούν να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις και να βρουν χώρους ιδανικούς για τα ενδιαφέροντά τους, όπως χώρους με παιδική χαρά, με πλούσιο πράσινο, με αθλητικές υποδομές, κ.λπ. Έως σήμερα, 400 εθελοντές έχουν συνεισφέρει στην καταγραφή και αξιολόγηση 720 χώρων πρασίνου σε 82 πόλεις. Ταυτόχρονα, με τη χρήση της εφαρμογής WWF GreenSpaces, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, υποδεικνύοντας αυτά που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν στους χώρους πρασίνου της γειτονιάς τους. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή αξιοποιείται και από τις δημοτικές Αρχές, που μπορούν να βλέπουν άμεσα την άποψη των επισκεπτών των πράσινων χώρων του δήμου και να κάνουν τις ανάλογες παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την κατάσταση.

«Θέλουμε να συμφιλιωθούμε, μικροί και μεγάλοι, με το πράσινο. Να το ανακαλύψουμε και πάλι, να το αξιολογήσουμε, να νοιαστούμε περισσότερο για αυτό, να γίνουμε καταλύτες για τη βελτίωση της κατάστασης. Θέλουμε, επίσης, οι δημοτικές Αρχές να ακούσουν τη φωνή των πολιτών και να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του πράσινου σε κάθε ελληνική πόλη. Και φυσικά, θέλουμε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να γίνει ημέρα δράσης και γιορτής για το πράσινο των πόλεων» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.