Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το ανθρώπινο σώμα ως έργο τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη».
Η δημιουργική απειρία των φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τα έργα της συνθέτουν την έκθεση «Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Στην έκθεση προβάλλονται έργα των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών του εργαστηρίου των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου», «Το βάρος» και βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών. Συμβάλλουν, έτσι, στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης.

«Η έκθεση πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως ένα εν δυνάμει έργο τέχνης, προβάλλοντας όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους φοιτητές. Το εγχείρημα παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εκπαιδευτική του αξία αλλά και για τη δημιουργία μίας σημαντικής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εργαστήριο και συνοδεύεται από μία ομότιτλη έκδοση (Εκδόσεις «Λειμών»), η οποία αποτελεί προσπάθεια για μία θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Τόσο η έκθεση, όσο και η έκδοση, αποτελούν τη δεύτερη δράση του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής. Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε το 2010, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

«Η παρατηρητικότητα, η δημιουργική φαντασία, η καλλιτεχνική ευαισθησία και το ταλέντο του καθενός μετέτρεψε το "άτεχνο" καλούπι σε έργο τέχνης, δικαιώνοντας έτσι την πεποίθησή μας πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τεχνικής και τέχνης ή αλλιώς πως η διαδικασία αποτελεί ουσία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη διαδικασία της μάθησης» ανέφερε ο γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ Μάρκος Γεωργιλάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές Γιάννης Αυγουστής, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Στυλιανή Δημητρίου, Θεοδώρα Δεδούση, Διαμαντή Αικατερίνη, Θωμάς Διώτης, Ζερβού Ελένη, Δήμητρα-Ταμάρα Ζίγκαρις, Δημήτρης Καμπουρόπουλος, Δημήτρης Καλογερής, Χριστίνα-Ευδοκία Καλογεροπούλου, Ορέστης Καραλής, Άννα Κετίκογλου, Αικατερίνη Κομιανού, Κυριακή Κούνιαρη, Δανάη Κρίκη, Γεωργία Κυριακίδου, Καλλιρρόη Κωστίκογλου, Μαρία Λουίζου, Μανουρά Μαρία, Ηρώ Μανδηλαρά, Μαρίνα Μαργέλου, Έλενα Μαρίνου, Κωνσταντίνος Μάρος, Λυδία Μηλίγκου, Αναστάσιος Μυλωνάς, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Αλέξανδρος Ντούρας, Γιάννης Παπαδάκης, Μαρίλια Παπανικολάου, Χλόη Παρέ-Αναστασιάδου, Βαγγέλης Πιτσολάνης, Αργύρης Ράλλιας, Νίκος Ραφτάκης, Oscar Riguelme, Άννα Σάπκα, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Χρίστος Στεριόπουλος, Σπύρος-Αιμίλιος Τζίμας και Αρισταίος Τσούσης.

Το οπτικοακουστικό υλικό είναι δημιουργία του Ιάπωνα καλλιτέχνη Yu Araki, ενώ η φωτογραφία της αφίσας που συνοδεύει την έκθεση είναι του Ανδρέα Σμαραγδή.

Την έκθεση, τα εγκαίνια της οποία θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου, επιμελείται ο καθηγητής Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό της η αρχιτέκτονας και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ Ηρώ Μανδηλαρά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.