Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Νέο ωράριο του προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Διευκρινήσεις για τη μείωση του ωραρίου εργασίας από 40 σε 30 ώρες εβδομαδιαίως του προσωπικού των δημοτικών παιδικών σταθμών που ισχύει από τις 21 Φεβρουαρίου, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στον νόμο 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και αφορά στο προσωπικό των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον και για όσο χρονικό διάστημα ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων.

Με την εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που υπογράφει ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, ξεκαθαρίζεται ότι το νέο καθεστώς ισχύει και για τους υπαλλήλους που έχουν ήδη μειωμένα ωράρια (πχ. λόγω ανατροφής τέκνου, αναπηρίας κ.λπ.). Για παράδειγμα, ο υπάλληλος που είχε δικαίωμα να εργάζεται μία ώρα την ημέρα λιγότερο από το ισχύον ημερήσιο κανονικό ωράριο των οκτώ ωρών, δηλαδή εργαζόταν επτά ώρες ημερησίως, εφεξής πρέπει να εργάζεται πέντε ώρες ημερησίως.

Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι «στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης εργαζομένων που απασχολούνται σε όμοια καθήκοντα και στον ίδιο χώρο εργασίας» το 30ωρο θα πρέπει να ισχύσει και για τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αν και το προσωπικό αυτό δεν υπάγεται ευθέως στην ΠΝΠ του 1981 που καθιέρωσε την πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο, στην οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το νέο ωράριο αφορά και στις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συναφθούν εφεξής, καθώς και για τις ανανεώσεις των συμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής».

Σχετικά με το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που απασχολείται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (επιχειρήσεων), η εγκύκλιος σημειώνει ότι στην προκειμένη περίπτωση το μειωμένο ωράριο θα εφαρμόζεται εφόσον από τις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, Κανονισμούς Προσωπικού/Υπηρεσιών, καθώς και ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας γίνεται παραπομπή στο ισχύον ωράριο του προσωπικού των ΟΤΑ των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.