Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Rene Laennec, η Google Τιμά με Doodle τον άνθρωπο που έφτιαξε το στηθοσκόπιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέχρι το 19ο αιώνα η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γινόταν με το αυτί.

Τον εφευρέτη του στηθοσκοπίου τιμά η Google 235 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Rene Laennec γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1826. Ήταν Γάλλος φυσικός, και εφευρέτης του στηθοσκοπίου.

Μέχρι το 19ο αιώνα η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γινόταν με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς. Ο Ρενέ Λενέκ (Rene-Theophile-Hyacinthe Laennec) (1781-1826) σκέφθηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό. Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς.

Αργότερα το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού. Ο Rene Laennec, Γάλλος ιατρός και εφευρέτης του στηθοσκοπίου, όταν εργαζόταν στο Hοpital Necker. Ο Rene Laennec διατέλεσε Καθηγητής Ιατρικής στο College de France (1822) και Δντής Κλινικής στο Hôpital de la Charite. Έπασχε από άσθμα και στο τέλος της ζωής του πέθανε από φυματίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.