Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, ενώ η κυβέρνηση αναζητά βιώσιμη λύση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σφοδρές αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο Ασφαλιστικό

Διοργανώνουν νέα πορεία την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επιβεβαιώθηκε η εναντίωση όλων στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι φορείς -που εκπροσωπούσαν κυρίως τους κλάδους των ιατρών, των φαρμακοποιών και των δικηγόρων-, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμη και μετά τις “διαρροές” για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις και συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους».

Παράλληλα, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διοργανώνουν στις 21 Ιανουαρίου 2016 στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών νέα συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, ενώ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακόμη, ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις ώστε να διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό από μηδενική βάση και με συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών. Επίσης ζητούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/εμπειρογνωμόνων. Προσκαλούν δε όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου σε συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό.

Τέλος, σημειώνουν ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.)».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος πρόεδροι, μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

-----------

Οι πέντε απαιτήσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό

Ζητά εισοδηματικά κριτήρια και κατάργηση των εφάπαξ και του ΕΚΑΣ.

Σκληρότερες απαιτήσεις, με βασική του θέση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ζητά το ΔΝΤ και απαιτεί το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή να έχει άμεση απόδοση.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα πλήρους κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης και οι συντάξεις να χορηγούνται μόνο με βάση τα έξοδα των Ταμείων.

Τα στελέχη του ΔΝΤ επανέρχονται με νέες σκληρότερες προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», είναι οι εξής:

1. Να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

2. Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στις επικουρικές συντάξεις

3. Να μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

4. Να καταργηθούν πλήρως τα εφάπαξ.

5. Να καταργηθεί, ακόμα και την επομένη της ψήφισης του Ασφαλιστικού, το ΕΚΑΣ.

-----------

Η αναλογιστική μελέτη για τις συντάξεις σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό σχέδιο


Αντίθετα, με το σχέδιο της κυβέρνησης η βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές, δίνουν μικρότερο ποσό αποδοχών, επί του οποίου στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», αναλογιστική μελέτη αποκωδικοποιεί τις συνέπειες στις συντάξιμες αποδοχές, που προβλέπει το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Η μελέτη λαμβάνει ως υποδείγματα, ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις εξής παραδοχές:

α) συνολικά 35 χρόνια ασφάλισης στα οποία περιλαμβάνονται και τα έτη πριν από το 2010, αλλά και τα έτη ασφάλισης μετά την 1-1-2011 όταν άρχισε να ισχύει ο ν.3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη,

β) διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια έναρξης του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων-εργαζομένων, με μικτούς μισθούς των 800 ευρώ, των 1.000 ευρώ, των 1.400 ευρώ και των 3.000 ευρώ

Από την αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Prudential Solutions Ltd προκύπτει το εξής βασικό συμπέρασμα για τους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων:

Με το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων κυμαίνονται για μισθούς από 800 ευρώ έως 5.800 ευρώ σε μία κλίμακα που ξεκινά από το 44,14% για τις υψηλές συντάξεις και φθάνουν έως το 77,86% για τις χαμηλές συντάξεις, ενώ με τον ν.3863 τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ίδιο εύρος μισθών είναι από 59,75% έως και 70,86%.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που διαπερνά όλο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι ότι ο υπολογισμός με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη δημιουργεί υψηλότερη βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή, δίνει πιο υψηλές μέσες συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αντίθετα, με το σχέδιο της κυβέρνησης η βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές, δίνουν μικρότερο ποσό αποδοχών, επί του οποίου στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης, οι αισθητές απώλειες που προκύπτουν από την ανταποδοτική σύνταξη, ειδικά σε μισθούς πάνω από 1.400 ευρώ, αναπληρώνονται εν μέρει από τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Για τον λόγο αυτό από την κυβερνητική πρόταση οι κυρίως ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, κυρίως όσοι έχουν μισθούς μικρότερους από 1.200-1.300 ευρώ, που πληρώνουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.

Για να γίνει κατανοητό το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης, αξίζει να επισημάνουμε τα εξής:

α) Με βάση τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, η σύνταξη των μισθωτών που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πριν από την 1.1.1993 και χαρακτηρίζονται ως «παλαιοί ασφαλισμένοι», υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης με ποσοστό αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών 2% ετησίως.

β) Η σύνταξη των μισθωτών που είναι «νέοι ασφαλισμένοι», δηλαδή έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης με ποσοστό αναπλήρωσης 2% ετησίως.

γ) Σύμφωνα με το ν.3863/10 που ισχύει μέχρι σήμερα, όλα ανεξαιρέτως τα έτη ασφάλισης που έχει διανύσει ένας εργαζόμενος μέχρι την 31-12-2010 υπολογίζονται με συντελεστή αναπλήρωσης 2% ετησίως.

Για τον λόγο αυτό το τελικό ποσό της σύνταξής του είναι μεγαλύτερο, εάν συγκριθεί με τον τρόπο υπολογισμού που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος με 800 ευρώ αρχικό μισθό και 35 χρόνια δουλειάς, από τα οποία τα 30 έτη είναι μέχρι την 31-12-2010 και τα υπόλοιπα 5 έτη μετά την 1-1-2011, έχει για κάθε ένα από τα πρώτα 30 έτη ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης 2%.

Μετά την 1-1-2011 έχει ποσοστά αναπλήρωσης των 5 ετών 0,80% για κάθε ένα έτος ασφάλισης. Σε αυτά θα προστεθεί και η αναλογία των πέντε/τριακοστών πέμπτων των 360 ευρώ, δηλαδή τα 51 ευρώ που αντιστοιχεί στη βασική σύνταξη.

Έτσι, αθροιστικά θα έχει μέσες συντάξιμες αποδοχές 1.067 ευρώ (στήλη 3) και θα λάβει σύνταξη 756 ευρώ (στήλη 8) με ποσοστό αναπλήρωσης 70,86% (στήλη 9).

δ) Με την πρόταση του σχεδίου της κυβέρνησης επέρχεται μια ριζική ανατροπή σε όλο το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού του ν. 3863/10 επί των συντάξιμων αποδοχών και των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης.

Ποια είναι αυτή η ανατροπή; Η κατάργηση για τα χρόνια έως το 2010 του ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων ύψους 2%.

Έτσι, προκαλείται μια σοβαρή μείωση στη βάση των συντάξιμων αποδοχών επί της οποίας υπολογίζεται η σύνταξη, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης ουσιαστικά έρχονται να πολλαπλασιάσουν ένα πολύ μικρότερο ποσό συντάξιμων αποδοχών.

Για τον λόγο αυτό, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, τα 800 ευρώ αρχικός μισθός δίνουν συντάξιμες αποδοχές 952 ευρώ και συνολική σύνταξη 741 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 77,85%.

ε) Στο σχέδιο της κυβέρνησης υπάρχει μόνο μετά τα 39 χρόνια ποσοστό αναπλήρωσης 2%, ενώ μέχρι τα 30 χρόνια ασφάλισης φθάνει κλιμακωτά έως και 1,42%.

Αντίθετα με τον νόμο 3863/10, όλα τα χρόνια ασφάλισης μέχρι την 31-12-10 υπολογίζονται με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 2%.

-----------

Κατρούγκαλος: Δεν θα δεχθούμε μείωση κάτω από τα 384 ευρώ στην εθνική σύνταξη

«Θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».

Δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης αλλά ούτε και να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της.

«Δεν πάμε να κάνουμε οριζόντιες μειώσεις όπως οι προηγούμενοι. Ανάλογα με το τι έχεις μαζέψει από τις εισφορές σου, θα παίρνεις και σύνταξη. Θα παίρνουν όλοι τα 384 και μετά θα είναι ανάλογα των εισφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε: «Είναι αδιαπραγμάτευτο το 384 και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνου στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο. Πριν τα 67 θα δίνουμε προνοιακό επίδομα 360 ευρώ».

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», προέβλεψε ο υπουργός, επισήμανε ωστόσο ότι «οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων». «Γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει “όχι”», συμπλήρωσε.

«Θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο, ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό» αποκάλυψε ακόμη ο υπουργός και επανέλαβε πως ότι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης πως αν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την έχει.

-----------

Η τρόικα για το ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα


Aγνώριστο θέλουν να κάνουν το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Aσφαλιστικό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ώστε να γίνει πιο σκληρό και να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του Ταμείο στο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί η τρόικα αποτυπώνονται στη φράση που ανέφερε στο "Βήμα της Κυριακής" πηγή των δανειστών: "Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα"¨τόνισε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας το μεταφρασμένο κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.