Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Το κουκουνάρι, ο ξηρός καρπός των εορτών και όχι μόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περιέχει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Πρόκειται για ένα συστατικό στενά συνδεδεμένο με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καθώς συνηθίζεται να προστίθεται τόσο στη γέμιση της παραδοσιακής γαλοπούλας, όσο και σε διάφορες σαλάτες και άλλες γιορτινές συνταγές. Βέβαια, το κουκουνάρι, εκτός από το... άρωμα Χριστουγέννων που φέρνει στο τραπέζι μας, έχει να προσφέρει και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Τα κουκουνάρια περιέχουν αρχικά, φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχεται σε αυτά, αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, το κουκουνάρι αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Κ, καθώς και σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τέλος, στα κουκουνάρια περιέχονται αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και μικρές ποσότητες φυτοστερολών, οι οποίες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο του κουκουναριού, μια κουταλιά της σούπας, αποδίδει περίπου 60 θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και ενεργειακής πυκνότητας, το οποίο θα ήταν καλό να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, δεδομένου μάλιστα, ότι τόσο το μέγεθος του καρπού του όσο και η ιδιαίτερη γεύση του, μπορούν εύκολα να μας παρασύρουν.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.