Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ριζικές ανατροπές στο υπολογισμό συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλάζει άρδην ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, ταυτόχρονα αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη συνταξιοδότησης σε περίπτωση που ένα ασφαλισμένους δεν έχει συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι από τις 19 Αυγούστου και σταδιακά έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται και για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα υποστούν μείωση 10% στη σύνταξή τους, επιπλέον της μείωσης που προβλέπεται για τις πρόωρες.

Ταυτόχρονα, αλλάζει o τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Από 1η Σεπτεμβρίου και όχι από 1η Ιανουαρίου 2015 που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, θα ισχύσει η εφαρμογή του νόμου Λοβερδου Κουτρουμάνη και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Στη λίστα των προαπαιτούμενων υπήρχε η αύξηση των ορίων για όλους του ασφαλισμένους του δημοσίου με την επανεξέταση ακόμη και των ατόμων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως υπάλληλοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ωστόσο στο νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο ότι τελικά επηρεάζονται.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα τους εξαιρεθούν και σήμερα πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία έξω από το υπουργείο Εργασίας με τα απορριμματοφόρα τους.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται και η διάταξη που αφορά την αύξηση του προβλεπόμενου χρόνου ασφάλισης από 35 σε 40 για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Ειδικό για τους ένστολους επανέρχεται το καθεστώς που επέβαλε ο νόμος του 2010, ενώ ορίζεται ρητά ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποστρατεία πριν από τη συμπλήρωση των 58 ετών.

Αναλυτικά, με τις νέες διατάξεις, ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την καταβολή των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 έτη για όσους αποχωρούν από 1 7 2015 και εξής. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω), καθώς και συντάξεις χηρείας.

Με τις προωθούμενες διατάξεις διευκρινίζεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια.

Ακόμη διευκρινίζεται πως το πρόσθετο πέναλτι 10% για όσους φεύγουν με πρόωρη μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζεται ως περαιτέρω μείωση επί του τελικού ποσού της σύνταξης.

Τέλος, καταργούνται αλλαγές που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και όλοι οι ένστολοι επανέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών και της πυροσβεστικής, το 2010.

Συνεπώς, δεν αλλάζει τίποτε για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2014, ενώ οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ού έτους, ή έπειτα από 40 έτη υπηρεσίας.

Παραμένει δε η πρόβλεψη πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση των 58 ετών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.