Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πώς να κόψετε στο παιδί το δάχτυλο και την πιπίλα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν στα περισσότερα παιδιά, κατά την βρεφική ηλικία, οι γονείς χρησιμοποιούν την πιπίλα ως ένα μέσο που θα βοηθήσει το μωρό στην καθημερινότητα του να χαλαρώσει, να κοιμηθεί πιο εύκολα και να ρυθμίσει τα συναισθήματα του. Πολλές φορές όμως τα βρέφη κάνουν μεγάλη χρήση της πιπίλας και στην ουσία αναπληρώνουν το συναισθηματικό έλλειμμα που έχουν με τους γονείς τους.

Μετά το πρώτο έτος, κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν το παιδί βρίσκεται σε διέγερση, πρέπει να περιορίζουμε την χρήση της πιπίλας. Υπάρχουν και γονείς οι οποίοι προσπαθώντας να περιορίσουν τη χρήση της πιπίλας, το παιδί την αντικαθιστά πιπιλώντας το δάχτυλο. Αυτό συνήθως οφείλεται στην πλήξη που πιθανόν να νιώθει, μειωμένο ενδιαφέρον και περιορισμένη συναισθηματική σχέση.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:

Επισημαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει σε προγράμματα παιχνιδιών με κινητικές δραστηριότητες π.χ. κούνιες, τραμπάλες κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει τις σωματικές του δραστηριότητες και θα απασχολείται ευχάριστα. Όταν βρίσκετε στο σπίτι, εναλλάσσετε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες του, ώστε να μη βαριέται. Βρίσκετε τρόπους να του αποσπάται την προσοχή, κάθε φορά που προσπαθεί να πιπιλίσει τον αντίχειρα του. Μην του εκφράζετε τη δυσαρέσκεια σας, όταν το κάνει και μη του τραβάτε διαρκώς τον αντίχειρα. Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του αυξήσετε το άγχος και την ανάγκη του να συνεχίζει να το κάνει.

Συμβουλή Ειδικού:

Η χρήση πιπίλας και πιπιλίσμα αντίχειρα, δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας και ικανοποίησης στο μωρό. Τα ευχάριστα συναισθήματα το βοηθούν να ηρεμεί και να κοιμάται πιο εύκολα. Είναι σημαντικό όμως, το μωρό μακροπρόθεσμα, να μάθει να παρηγορείτε χωρίς την χρήση τεχνητών μέσων. Εάν οι προσπάθειες σας για την κατάργηση της συνήθειας πιπιλίσματος του αντίχειρα ή πιπίλας είναι ανεπιτυχείς, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για ολοκληρωμένη αξιολόγηση και συμβουλευτική.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.