Τα κοινοτικά κονδύλια της Κομισιόν για τη διετία 2016 - 2017.
Κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην έρευνα και την καινοτομία την επόμενη διετία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα θα συμβάλουν ουσιαστικά στη δέσμη επενδύσεων για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στην ψηφιακή ενιαία αγορά, στην πολιτική για την ενεργειακή ένωση και την κλιματική αλλαγή, στην εσωτερική αγορά με μια ισχυρότερη βιομηχανία και στην ανάδειξη της Ευρώπης σε ισχυρότερο παγκόσμιο παράγοντα.
Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τους μοχλούς ανάπτυξης της Ευρώπης και έχουν ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση των σημερινών νέων πιεστικών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια και οι υγιείς κοινωνίες. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, θα διατεθούν 16 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την ενίσχυση κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, οι οποίοι με το έργο τους αλλάζουν τη ζωή των πολιτών.»
Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» παρέχει δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, δημόσιων συμβάσεων και άλλων δράσεων.
Ειδικότερα το πρόγραμμα θα υποστηρίξει μια σειρά διατομεακών πρωτοβουλιών: τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βιομηχανίας (1 δισ. ευρώ), τεχνολογίες και πρότυπα για την αυτόματη οδήγηση (περίπου 100 εκατ. ευρώ), το «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» (139 εκατ. ευρώ) με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ψηφιοποίησης των βιομηχανιών της ΕΕ, τη «Βιομηχανία 2020» και την «Κυκλική Οικονομία» (670 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη ισχυρών και βιώσιμων οικονομιών και τις «Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις» (232 εκατ. ευρώ) για την καλύτερη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στο αστικό περιβάλλον της ΕΕ.
Επίσης θα διατεθούν τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με στόχο τον εντοπισμό και την αποτροπή της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, 27 εκατ. ευρώ για τις νέες τεχνολογίες με στόχο την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και 15 εκατ. ευρώ για έρευνα σχετικά με τα αίτια και τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Το νέο πρόγραμμα εργασίας θα βασιστεί σε ερευνητικές επιτυχίες στον τομέα της υγείας, όπως οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση του ιού του έμπολα, που χρηματοδοτούνται ήδη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στην καταπολέμηση του βακτηρίου ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) που προκαλεί μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα.
-----------
Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία των νέων κανόνων για την προώθηση.
Προγράμματα ύψους 111 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων αγορών και στην προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τόσο εκτός όσο και εντός της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πρόγραμμα του 2016 στοχεύει σε επιλεγμένες τρίτες χώρες με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, κυρίως στους τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες στην αγορά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το χοιρινό κρέας.
Τα κυριότερα στοιχεία των νέων κανόνων για την προώθηση είναι:
- Σημαντική αύξηση της βοήθειας που διατίθεται για εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης: οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να αυξηθούν σταδιακά από 61 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019 (111 εκατ. ευρώ το 2016).
- Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης της ΕΕ σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς (ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ 70% για τα απλά προγράμματα που υποβάλλονται από οργάνωση ενός κράτους μέλους, 80% για τα πολυπρογράμματα και τα προγράμματα που αφορούν τρίτες χώρες, 85% για τα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης και 75-85% για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα), ενώ η εθνική συγχρηματοδότηση καταργείται ώστε να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.
- Θέσπιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής προώθησης, που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη στόχευση των σχετικών μέτρων. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:
την αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που προορίζονται για τρίτες χώρες και των πολυκρατικών προγραμμάτων (προγράμματα που καταρτίζονται από οργανώσεις διαφόρων κρατών μελών), μέσω ενός υψηλότερου ποσοστού συγχρηματοδότησης γι΄ αυτές τις δύο κατηγορίες
την κάλυψη του κενού ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, εν γένει, και, ειδικότερα, των προϊόντων που είναι αναγνωρισμένα από τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.