Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζάιμπερτ: Χρειαζόμαστε συντεταγμένη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Πώς θα μπει φρένο στους διακινητές σύμφωνα με το γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μπει εμπόδιο στη δράση των διακινητών προσφύγων, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν συνεργαστούν οι δύο χώρες.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι». Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή», προσέθεσε.
Ερωτώμενος σχετικά με το τι έχει να πει η Άνγκελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».
-------------

Αρτοσκευάσματα για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ


Πάνω από 500 κιλά φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 500 κιλά αρτοσκευάσματα φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν οι Θεσσαλονικείς αρτοποιοί, προκειμένου να τα προσφέρουν στους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, περιμένοντας καρτερικά να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Ελισσάβετ Κουκουμέρια, επισήμανε ότι αύριο από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 14:30 αντιπροσωπεία τους θα βρίσκεται στο Λευκό Πύργο, προκειμένου να παραλάβει τα προϊόντα που θα φέρουν τα μέλη και να τα φορτώσει απευθείας σε δύο φορτηγά.

«Μακάρι να ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος των 500 κιλών και τα μέλη μας να φέρουν ακόμα περισσότερα προϊόντα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα χώρου, αφού είμαστε διατεθειμένοι να γεμίσουμε ακόμα και τα αμάξια και τα φορτηγάκια μας».

Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει το αργότερο στις 3 το μεσημέρι συνοδεύοντας τα προϊόντα στην Ειδομένη, όπου και θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Τα προϊόντα που θεωρούνται πιο χρήσιμα για τους πρόσφυγες είναι φρυγανιές, κουλουράκια κάθε είδους, κρουασάν και τσουρέκια, όλα σε ατομικές συσκευασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης, οι αρτοποιοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 720.

-------------

Η Αθήνα λέει όχι σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο

Οι Γερμανοί πιέζουν να βάλουν την Άγκυρα στο Αιγαίο.

«Θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αθήνας, όπως τη διατυπώνει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, έναντι της φιλολογίας και φημολογίας των τελευταίων ημερών ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προωθούν ατζέντα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών.

Η εύλογη αγωνία της Αθήνας, από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Αγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων. Οπως εξηγούν διπλωματικά στελέχη στην εφημερίδα Καθημερινή, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

-------------

Επιμένουν οι Βρυξέλλες στη "συνεργασία" Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό.


Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν η Επιτροπή έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δημιουργήσει ζώνες διέλευσης για τους πρόσφυγες στα σύνορά της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι κάτι που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ήδη εφαρμόζεται στα αεροδρόμια.

Όσον αφορά όμως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ένα μέτρο το οποίο νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές, εξετάζει υπό ποιές προϋποθέσεις τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.


------------- Έστησαν κρεμάλες για Μέρκελ και Γκάμπριελ στη Δρέσδη
Έκρηξη ξονοφοβίας στη μεγάλη συγκέντρωση του αντιισλαμικού Pegida.

Κρεμάλα για τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστησαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη χθεσινή διαδήλωση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida στη Δρέσδη.
Η χθεσινή διαδήλωση του Pegida απασχολεί εκτενώς σήμερα τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει τη ριζοσπαστικοποίηση των συμμετεχόντων, ενώ κάποια μέσα, όπως τα περιοδικά Stern και Spiegel, τους συγκρίνουν με μέλη ομάδας λιντσαρίσματος, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η εισαγγελία έχει ήδη αρχίσει έρευνα για το θέμα.
Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 9.000 σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, πήραν μέρος χθες Δευτέρα το βράδυ στην εβδομαδιαία πορεία του Pegida (ακρωνύμιο για τους Ευρωπαίους Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φύγετε, φύγετε», «Είμαστε ο λαός» και «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει».



Ένα πανό που παρουσίαζε τη Γερμανίδα καγκελάριο ως Μητέρα Τερέζα είχε λεζάντα «Μητέρα Τερορέζα», συνδυάζοντας το όνομα Τερέζα με την τρομοκρατία.
Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες είχε φέρει μαζί του στην πορεία μια αυτοσχέδια γκιλοτίνα στην οποία είχε γράψει «ρεζερβέ» και είχε προσθέσει για την «'Αγγελα "Μητερούλα" Μέρκελ» και τον «Ζίγκμαρ "ο όχλος" Γκάμπριελ».
Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σάλο και αγανάκτηση.
Ο συνιδρυτής του Pegida Λουτς Μπάχμαν χαρακτήρισε τη γερμανική κυβέρνηση «οι δικτάτορές μας του Βερολίνου» και επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι «είναι επείγον να υπάρξει μια στροφή 180 μοιρών» στην πολιτική παροχής ασύλου στη Γερμανία, ώστε «να μην είναι πλέον ελκυστικό» να υποβάλει κανείς αίτηση στη χώρα.
Στην πορεία συμμετείχε και η πρώην πολιτικός του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και υποψήφια του Pegida για τη δημαρχία της Δρέσδης Τατιάνα Φέστερλινγκ, η οποία κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι έχει κάνει τη Γερμανία μια «τεράστια ζούγκλα», ενώ χαρακτήρισε την εισροή προσφύγων και μεταναστών «επίθεση των εισβολέων».
------------- Παρατείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας
Το μέτρο παραμένει σε ισχύ για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η τάξη.

Το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά του, που ξεκίνησαν προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μέσω της Αυστρίας, ως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Σε επιστολή που έστειλε ο ντε Μεζιέρ προς τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τον ενημερώνει ότι οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας θα παραταθούν για 20 ημέρες ως την 1η Νοεμβρίου. Το μέτρο αφορά κυρίως τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το μέτρο παραμένει σε ισχύ εξαιτίας «της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης, μεγάλης εισροής (προσφύγων) από τρίτες χώρες» και προκειμένου να διασφαλιστεί «η ασφάλεια και η τάξη».
Στην Αυστρία καταγράφηκαν από τις 5 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου 221.148 πρόσφυγες, όμως μόνο το 3,8% εξ αυτών υπέβαλαν στη χώρα αίτηση παροχής ασύλου, ενώ οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία. Από τη Γερμανία έφυγαν προς τις σκανδιναβικές χώρες περίπου 32.000 πρόσφυγες.
Εξάλλου όπως επισημαίνεται σε εσωτερικό έγγραφο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η θαλάσσια οδός του Αιγαίου εξακολουθεί να παραμένει η βασική είσοδος των προσφύγων στην Ευρώπη. Καθημερινά 1.000 με 4.800 πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά.
Αντίθετα, στα ιταλικά νησιά από την 1η Ιανουαρίου ως τις 7 Οκτωβρίου έφτασαν περίπου 134.657 πρόσφυγες, περίπου 10.000 λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
-------------

Μπλόκο στις δαπάνες σίτισης των μεταναστών από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Στον αέρα 10 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν στις προμηθεύτριες εταιρείες χωρίς διαγωνισμό.

Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4320/2015), με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ για σίτιση προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά κονδύλια.
Η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει υπόνοιες και περιθώρια για την πραγματοποίηση ατασθαλιών, αφού η δικαιολόγηση των ποσών δεν γίνεται με παραστατικά, αλλά καταστάσεις αλλοδαπών που υπογράφουν ότι έχουν σιτιστεί από τις δημόσιες αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλούνται το έκτακτο των αναγκών για σίτιση και τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών που μπορούν να κρατήσουν και έναν χρόνο με τις ενστάσεις και σημειώνουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση, αλλά έχει αξιοποιηθεί μια σύννομη χρηματοδότηση για την άμεση εξυπηρέτηση των προσφύγων.
Σημειώνεται ότι η σίτιση μεταναστών και προσφύγων εφαρμόζεται με βάση του νομοθετικό διάταγμα 116 του 1969 που αφορά τη σίτιση κρατουμένων και το οποίο προβλέπει δαπάνη 5,87 ευρώ ανά άτομο.
Παρά το έκτακτο της κατάστασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η διαδικασία σίτιση προσφύγων και μεταναστών χωρίς διαγωνισμό δεν είναι σύννομη και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί μειοδότης καθώς ένα σημαντικό τμήμα των κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν αφορούν κοινοτικά χρήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.


-------------

Συμφωνία για περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Επιφυλάξεις εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμφώνησαν στη δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Παρόλα αυτά οι Σoσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να σταματήσει την εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και νομικά κωλύματα.

Παρά τις επιφυλάξεις του SPD, ο αρμόδιος για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης Πέτερ Άλτμαϊερ (CDU) εκτιμά ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα ως την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.

Σύμφωνα με τον Άλτμαϊερ, οι ζώνες αυτές δεν είναι μια γερμανική ανακάλυψη, αλλά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο Ζέεχοφερ επεσήμανε: «Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του CDU και του CSU για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα γίνει η επεξεργασία των λεπτομερειών της πρότασης.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πειστεί το SPD να συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση, ο Ζέεχοφερ απάντησε: «Θα το δούμε. Το σημαντικό είναι ότι τώρα το CDU και το CSU συμφωνούν στα βασικά σημεία».

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η δημιουργία τέτοιων περιοχών θα έχει πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και για το αν είναι νομότυπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ εξέφρασε στη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ τις επιφυλάξεις του. Προκειμένου να δημιουργηθούν τέτοιες περιοχές θα πρέπει να «αναγερθεί ένας φράχτης», ενώ οι πρόσφυγες «θα είναι λίγο πολύ κρατούμενοι», εξήγησε ο Γέγκερ μιλώντας στο Morgenmagazin.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από νομικής άποψης θα είναι δύσκολο να τεθούν υπό κράτηση αιτούντες άσυλο.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γέγκερ, η δημιουργία περιοχών τράνζιτ αποφασίστηκε πολύ αργά, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR2. Αντίθετα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης. «Οι άνθρωποι που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους δεν αποθαρρύνονται από περιοχές τράνζιτ, φράχτες και σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι «με δεδομένη την κατάσταση που ζούμε» δεν θα πρέπει να αποκλείεται «εκ των προτέρων καμία πιθανότητα».

-------------

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Γκουτέρες για το προσφυγικό


Τον Έλληνα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντησή τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι μεθαύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της διάσκεψης του Global Forum on Migration and Development.

-------------

Τεράστιες οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε.

Στους 710.000 οι άνθρωποι που εισήλθαν στην Ένωση το 9μηνο.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε σε πάνω από 710.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Frontex. Οι σύριοι πρόσφυγες παραμένουν η κύρια εθνότητα όσων φθάνουν στην Ευρώπη, επιλέγοντας τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρο το 2014 καταγράφηκαν 282.000 αφίξεις.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανήλθε σε 170.000 σε σύγκριση με 190.000 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ελληνικά νησιά και κυρίως η Λέσβος συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή εισροή προσφύγων και μεταναστών. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 350.000 αφίξεις, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμενε στάσιμος, στις 49.000.

Αντίθετα, ο αριθμός των μεταναστών που κατέφθασαν στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 12.000. O λόγος, σύμφωνα με τη Frontex, είναι η αυξανόμενη έλλειψη των σκαφών στη Λιβύη και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2015, 129.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στην Ιταλία, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατάγονται από την Ερυθραία.

«Υπάρχει ανάγκη για επείγουσα βοήθεια, ιδίως για την Ελλάδα και την Ιταλία. Βοήθεια στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των νέων αφίξεων. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ζητήσαμε από τις χώρες της ΕΕ να παράσχουν στη Frontex επιπλέον συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες στην αντιμετώπιση τέτοιων πρωτοφανών εισροών. Ελπίζω να λάβουμε επαρκείς συνδρομές που θα αναδείξουν το αληθινό πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δήλωσε ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίσε Λετζέρι.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ουγγαρία καταγράφηκαν περισσότερες από 204.000 ανιχνεύσεις στα σύνορά της, αριθμός που είναι 13 φορές υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 97.000 άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στα επίσημα στοιχεία εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Κροατίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία.

-------------

Σόιμπλε: Το προσφυγικό αποτελεί απειλή για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επίτευξη του στόχου του γερμανικού προϋπολογισμού για μηδενικό επιπλέον δανεισμό του κράτους και μηδενικές αυξήσεις φόρων, παραδέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Με αυτή την επιφύλαξη (σ.σ.: για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης), θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκπροσώπους γερμανικών βιομηχανιών και πρόσθεσε ότι ο ίδιος τήρησε την υπόσχεσή του, καθώς για το 2014 και το 2015 παρουσίασε προϋπολογισμούς χωρίς νέα χρέη, ενώ το ίδιο προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση.

Η πολιτική ωστόσο, βρίσκεται, λόγω της προσφυγικής κρίσης, ενώπιον μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 60 ετών, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, για να συνεχίσει: «Έχω δηλώσει ότι θα θέλαμε, αν είναι δυνατό, να το προχωρήσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε νέα χρέη. Στην πολιτική μου οικογένεια με ρώτησαν: γιατί λες "αν είναι δυνατόν;" Διότι η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για «απίστευτη πιθανότητα κινδύνου για τα δημοσιονομικά», καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλείται να δώσει σημαντική οικονομική ενίσχυση – η αρχή θα γίνει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ – στα κρατίδια τα οποία επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις αφίξεις εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

-------------

Ξυδάκης: Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τον έλεγχο των συνόρων πρέπει να έχει η Ελλάδα

«Να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες της Frontex».

Τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (15 και 16 Οκτωβρίου), η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, προετοίμασε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συζήτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συνέταξε η λουξεμβουργιανή προεδρία, εστιάζοντας στα σημεία που αφορούν τη συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ευρωπαϊκή απάντηση στις ροές προσφύγων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατά την παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του περιορισμού των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη να υποστηριχθούν οι όμορες της Συρίας χώρες, που δέχονται και τα μεγαλύτερα βάρη, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε γνώση όλων των κρατών-μελών και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που διέπουν την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι πρωταρχικά, εθνική ευθύνη και θα πρέπει τα κράτη να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες της Frontex στο πλαίσιο της εντολής της και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι εταίροι μας να συνεισφέρουν σε τεχνική και υλική βοήθεια, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι. Οι συναντήσεις εστιάστηκαν σε διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και στον προγραμματισμό εκατέρωθεν επισκέψεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.gr 

 , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.