Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τι είπε ο Κατρούγκαλος για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα - «Τσεκούρι» φέρνει η ενοποίηση κύριας - επικουρικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατρούγκαλος: Δεν θα θιγούν οι μικρές συντάξεις

«Η δική μου η πρόταση είναι ότι για να έχουμε έναν υπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται όλοι οι συνταξιούχοι με τον ίδιο τρόπο, είναι να έχουμε ίδιους κανόνες με όλους» δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος όσον αφορά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντάξεων.

O κ. Κατρούγκαλος διευκρίνησε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε. Είναι να βρούμε αυτό το ιδανικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρατάει το ασφαλιστικό σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας. Δεν θέλουμε να μειώσουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, αλλά να τις εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να τις παίρνουν και αύριο».

Όπως εξήγησε, αυτό που προτείνει είναι ο επαναϋπολογισμός να γίνει με έναν ενιαίο κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη τον μισθό που έπαιρνε κάποιος, τις εισφορές που έχει πληρώσει και το ποσοστό αναπλήρωσης που θα οριστεί για τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει κάποιος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν» και πρόσθεσε όι «δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%. Με τον επαναϋπολογισμό επομένως αυτοί πρόκειται να θιγούν, όχι άλλοι".

Δείτε το βίντεο:



----------------

Πότε θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα


«Δεν έχω ενημέρωση ότι θα υπάρχει καθυστέρηση. Ενδέχεται όμως, χωρίς να με έχει ενημερώσει κανείς, το διήμερο της κατάληψης την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, να έχει κάποια επίπτωση» ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου , σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αντ1, όσον αφορά την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων που είναι να καταβληθούν στις 23 Οκτωβρίου.

Δείτε το βίντεο:



----------------

«Τσεκούρι» σε συντάξεις φέρνει η ενοποίηση κύριας - επικουρικής


Τυφώνας σαρώνει τις συντάξεις καθώς ξετυλίγεται το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με απορρόφησή τους από τις κύριες ώστε να γίνουν μια σύνταξη και στη συνέχεια νέα μείωση ή επανυπολογισμός της ενιαίας σύνταξης, για να πιαστούν οι στόχοι του Μνημονίου, δηλαδή να εξοικονομηθεί περί το 1 δισ. ευρώ το 2016 από περικοπές μόνιμου χαρακτήρα.

Η ενοποίηση κύριας και επικουρικής δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, αλλά επί του αθροίσματος, θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι, είτε από την επικουρική, είτε και από τις δύο συντάξεις.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία θα έχει «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%. Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.

Δεύτερος γύρος

Στη συνέχεια η νέα σύνταξη θα υποστεί κι άλλη μείωση με στόχο να κλείσει ο λογαριασμός του 1 δισ. ευρώ για το 2016 με το νέο νόμο που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου. Ο νόμος αυτός θα έχει είτε μια νέα κλίμακα περικοπών που θα πιάνει και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, είτε θα εισάγει τον επανυπολογισμό της σύνταξης ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 70% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι πριν αποχωρήσουν από την εργασία.

Η νέα μείωση θα είναι σε πολλές περιπτώσεις άνω του 10% καθώς σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης από κύρια και επικουρική σύνταξη, ακόμη και μετά τις περικοπές των μνημονίων, φτάνει στο 80%.

Σημειώνεται πως η ρητή απαίτηση των δανειστών, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ήταν και παραμένει καμία σύνταξη να μην ξεπερνά σε αναπλήρωση το 53% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι! Με το κόλπο της ενοποίησης των δύο συντάξεων είναι βέβαιο ότι έρχεται μεγάλο μαχαίρι αρχής γενομένης από 7%.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.grhttp://www.enikos.gr , και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.