Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αντιδράσεις για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Σε συνεννόηση με το υπουργείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φίλης: Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

ΟΙΕΛΕ: Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) είχε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον υπουργό να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της Εκπαίδευσης».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια, είχαν μεταβιβαστεί.

«Αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία», τόνισε. «Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Από τη μεριά της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».

«Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Κουρουτός και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκωμένων πόρων. «Μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε», επεσήμανε.

---------

Αντιδράσεις γονέων για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

Συγκέντρωση στη Λεόντειο Σχολή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων, πραγματοποιούν αυτήν την ώρα γονείς για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση» αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

---------

«Ατομική απόφαση η απορρόφηση ή μη του ΦΠΑ»

Δε μπορούμε να δώσουμε τέτοια οδηγία, τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτήτων φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

«Το ενδεχόμενο της απορρόφησης του ΦΠΑ, που επιβλήθηκε στην εκπαίδευση, είναι κάτι που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών, αλλά ως Σύλλογος δε μπορούμε να δώσουμε τέτοια οδηγία, δε μπορούμε να υποδείξουμε σε κανέναν να απορροφήσει ή όχι τον ΦΠΑ», δήλωσε στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9” η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Θεσσαλονίκης, Άννα Γκρίζου Φραγκου, η οποία μίλησε στην εκπομπή “καθημερινά”, που παρουσιάζουν ο Χρήστος Μάτης και η Νικόλ Καζαντζίδου.

Η κυρία Γκρίζου - Φράγκου είπε, ότι άποψη του χώρου είναι, ότι «στην παιδεία δε βάζεις ΦΠΑ», επικαλέστηκε τα πολλά βάρη, που ο κλάδος έχει από τη φορολογία, καθώς όπως είπε, τα κέντρα ξένων γλωσσών έχουν ήδη κατεβάσει τις τιμές, ενώ επεσήμανε, ότι έχει καταγραφεί μείωση μαθητών και στροφή προς τα παράνομα ιδιαίτερα, χωρίς εγγραφή στην εφορία και χωρίς καταβολή εισφορών.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι δε θεωρεί ανταγωνιστική στην επιχειρηματική δραστηριότητα των κέντρων ξένων γλωσσών, την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Μακάρι να μπορούσε να το καλύψει η δημόσια εκπαίδευση, αλλά, όπως είπε και ο υπουργός, καλύπτουμε κάτι που το σχολείο δε μπορεί να καλύψει, είναι δύσκολο με 1-2 ώρες την εβδομάδα σε μια τάξη 26 παιδιών να φέρουν τους μαθητές στο επίπεδο, που τους φέρνουμε εμείς, πρέπει να υπάρχουν τα φροντιστήρια», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.