Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Έλληνας που καθιέρωσε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες κάτω των 40 στην Αμερική.

Το σύστημα των exit polls μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι ο νικητής των εκλογών. Επίσης, ποια θα είναι η σειρά εκείνων που τον ακολουθούν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παρόλ’ αυτά – συμβαίνει και αυτό – οι συνήθως αξιόπιστες μετρήσεις απατώνται μερικές φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σύγχυση ή ακόμα και… άστοχοι πανηγυρισμοί.

Ποιος θα ξεχάσει – ξεχνιέται άλλωστε; – εκείνο το βράδυ της 9ης Απριλίου του 2000; Όταν οι Νεοδημοκράτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Κώστα Καραμανλή. Η κάλπη όμως είχε διαφορετική άποψη, εξοβελίζοντας για πάντα την πανηγυρική διάθεση των μεν, δίνοντας ταυτόχρονα τη σκυτάλη για πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ήταν εκείνο που τελικά επικράτησε με διαφορά σχεδόν 72.000 ψήφων.

Από την άλλη πλευρά στην Αμερική, το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δίνει τη δυνατότητα σε εκλεγόμενους και εκλογείς να γνωρίζουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα αμέσως μόλις κλείσει η κάλπη. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, ο ηττημένος Ρόμνεϊ έσπευδε να παραδεχτεί την ήττα του και ταυτόχρονα να συγχαρεί τον Ομπάμα. Ερχόμενοι στη Γηραιά Ήπειρο, η Εσθονία, ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να εφαρμόσει σε όλων των ειδών τις εκλογές την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Παραγκωνίζοντας τον παραδοσιακό φάκελο και την… εγκυμονούσα κάλπη.

Στην Ελλάδα αντιθέτως, η συζήτηση περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διατηρείται ακόμα και σήμερα σε επίπεδα φιλολογικής αναφοράς.

Ένας επιχειρηματίας με ελληνικές ρίζες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδέζικης εταιρείας Dominion Voting, Γιάννης Πούλος, σε αντίθεση με τα ελληνικά πεπραγμένα, προχώρησε στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Με στόχο να βελτιστοποιήσει την εκλογική διαδικασία με τη συμβολή της τεχνολογίας, παρείχε τεχνογνωσία και τεχνολογική υποστήριξη στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Οντάριο κατά τις εκλογές του 2010 αλλά και σε πολλά εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ.


Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει απ’ οπουδήποτε

«Ξεκίνησα την εταιρεία το 2002 από το Τορόντο του Καναδά. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο θα ήταν απόλυτα αξιόπιστο. Έτσι, θα μπορούσε ο καθένας να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς θα ήταν ευκολότερο να ψηφίσει. Ουσιαστικά αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να δώσουμε προσβασιμότητα σε όλους όσους αντιμετώπιζαν διάφορα κινητικά προβλήματα. Άτομα με κάθε μορφής αναπηρία. Το κλειδί της Δημοκρατίας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες της πολιτείας», λέει ο ίδιος στο newsbeast.gr.



«Σταδιακά ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας. Έτσι, ενώ αρχίσαμε από τον Καναδά, στη συνέχεια επεκταθήκαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρώτη τη Νέα Υόρκη. Σήμερα δραστηριοποιούμαστε πλέον σε 30 πολιτείες. Πρώτο μας μέλημα ήταν να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στην τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τις πιο ακριβείς μεθόδους. Όλα τα υπόλοιπα ακολούθησαν. Ουσιαστικά η ανάπτυξη της επιχείρησης, προήλθε μέσα από την βοήθεια που προσφέραμε ώστε να γίνουν καλύτερες οι εκλογές», σημειώνει ο Γιάννης.
Ανάμεσα στους κορυφαίους σαραντάρηδες επιχειρηματίες

Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, επιλέχθηκε ανάμεσα στους 40 κορυφαίους σαραντάρηδες επιχειρηματίες του Καναδά. Κατάφερε να επεκτείνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της εταιρείας του, Dominion Voting σε περισσότερους από 150 δήμους του Καναδά, καθώς και σε περισσότερες από 1.000 κομητείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Dominion Voting, βρέθηκε επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στη λίστα Deloitte Canada’s Fast 50, ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, και ο ίδιος συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 40 κάτω των 40 ετών καλύτερους, Έλληνες επιχειρηματίες της Αμερικής

Το στοίχημα όπως λέει δεν ήταν προσωπικό, ενώ η επίτευξη του στόχου είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Της δικής του και των συνεργατών του.

«Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς εκείνους, παρά το γεγονός ότι εγώ ήμουν εκείνος, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία. Αυτή τη στιγμή απασχολώ στην επιχείρησή μου πολλούς Έλληνες εργαζόμενους, όχι μόνο Ελληνοκαναδούς, αλλά και αρκετούς Έλληνες που έχουν έρθει στον Καναδά από την Ελλάδα. Δυστυχώς για την Ελλάδα, ευτυχώς όμως για την εταιρεία μου», παραδέχεται με ειλικρίνεια.

«Διατηρούμε μία πολύ σκληρά εργαζόμενη ομάδα, η οποία εφαρμόζει τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα. Έτσι, ξεκινήσαμε απασχολώντας έναν εργαζόμενο, για να φτάσουμε σήμερα στους 200 μόνιμους συνεργάτες, στους οποίους εάν προσθέσουμε και τους έκτακτους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διάρκεια των εκλογών, είναι πολλοί περισσότεροι στο σύνολό τους».
Ψηφοφορία από απόσταση

Η καθετοποιημένη διαδικασία περιλάμβανε τον εξοπλισμό για τη διενέργεια των εκλογών, και ξεκινούσε από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, την καταγραφή των εκλογέων έως και την καταμέτρηση των ψήφων.



«Το πλεονέκτημα της ψηφοφορίας από απόσταση δίνει ευρύτερες επιλογές στους εκλογείς. Μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι τους ή σχεδόν από παντού, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Το πρόβλημα ίσως με την ψηφοφορία μέσω ίντερνετ είναι πως όταν προσέρχεται κάποιος ως φυσικό πρόσωπο, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι γνωρίζουν ότι είναι αυτός, ενώ μέσω διαδικτύου πρέπει να γίνει η ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών στοιχείων. Η παροχή τέτοιων στοιχείων όμως, συνήθως απαγορεύεται σε πολλές χώρες για λόγους προστασίας ατομικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας. Η ψηφοφορία από απόσταση δίνει παρόλ’ αυτά το δικαίωμα σε κάποιον να ψηφίσει ακόμα και εάν βρίσκεται στην Καλαμάτα ή σε κάποια άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας».

Πώς ξεκίνησα…

Ο ίδιος περιγράφει τα πρώτα του βήματα, όταν η σκέψη για τη δημιουργία της Dominion Voting προέκυψε μετά τις εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ.

«Αυτό που είδα στις εκλογές του 2000 στην Αμερική ανάμεσα στον Μπους και τον Αλγκόρ ήταν ότι υπήρχαν προβλήματα κατά την ψηφοφορία, ιδίως στη Φλόριντα. Χρειάστηκε μάλιστα να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο για να δώσει τη λύση. Τότε, μαζί με τους συνεργάτες μου είδαμε μία ευκαιρία να εφαρμόσουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της Δημοκρατίας».

Όπως λέει, δεν ξεχνάει ούτε στιγμή την καταγωγή του, καθώς διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα. Οι παππούδες και οι γονείς του είναι Έλληνες, ενώ η πρώτη γλώσσα που άκουσε από τα χείλη της μητέρας του ήταν η ελληνική. «Συνήθιζε να μου μιλάει στα ελληνικά», περιγράφει. «Και παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα, διατηρώ ισχυρότατους δεσμούς μαζί της. Αγαπάω τον Καναδά, καθώς εδώ μεγάλωσα, η Ελλάδα όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό για ‘μένα δεδομένου ότι η καταγωγή μου μοιράζεται ανάμεσα στη Μάνη και τη Σπάρτη».

«Είμαι περήφανος Καναδός αλλά είμαι επίσης και πολύ περήφανος Έλληνας», συμπληρώνει με νόημα.

Στην πράξη, η ηλεκτρονική ψηφοφορία ίσως θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή των εκλογών και ιδίως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε και απαιτείται όλο και πιο συχνά η παρουσία μας ενώπιον της κάλπης.



Μέχρι στιγμής όμως κανείς από την Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τον Γιάννη να εφαρμόσει την τεχνογνωσία του και στη χώρα μας. «Είναι ένα από τα όνειρά μου να δουλέψω στην Ελλάδα, να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα…», λέει με ενθουσιασμό.

Για λόγους ισορροπιών πάντως, θα σας αναφέρουμε ότι ακόμα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να είναι διάτρητη σε κάποιες των περιπτώσεων. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Αμερικής, ένας ψηφοφόρος που επέλεξε τον Ομπάμα, είδε την ψήφο του να καταλήγει στον Ρόμνεϊ. Ο ίδιος παρόλ’ αυτά είχε την προνοητικότητα να βιντεοσκοπήσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αποσύρουν για λίγο το μηχάνημα ψηφοδοσίας έως ότου ρυθμιστεί και επανέλθει στη θέση του για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ψηφοφορία.

Παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και σε πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, όπου εκεί όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους στον Ρόμνεϊ για να καταλήξει στον Ομπάμα. Προβλήματα όμως, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τα… εμπόδια της παραδοσιακής ψηφοφορίας.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά σχετίζονται με την απουσία δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικών επιτροπών σε διάφορα εκλογικά τμήματα. ή ακόμα και ελλείψεις φακέλων ή ψηφοδελτίων. Με τη συμβολή ίσως του Έλληνα επιχειρηματία, ίσως πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ένα πείραμα δοκιμασμένο, δεν θα μπορούσε παρά να επιδείξει αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του, αποδεικνύοντας την επάρκεια ή τις αδυναμίες του εγχειρήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.