Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Έρευνες για εντοπισμό των οστών των καταδρομέων του Noratlas στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπίδες μετά τον εντοπισμό του ηρωϊκού αεροσκάφους.

Σύντομα ξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των οστών των άτυχων καταδρομέων , οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο καταρρίφθηκε, λόγω λάθους, από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Το αεροσκάφος μετέφερε 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πλήρωμα. Σκοτώθηκαν όλοι, εκτός από μέναν. Δεκά έξι τάφηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμειας και από εκταφές ταυτοποιήθηκαν τα οστά 12. Από την εκσκαφή στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας ελπίζεται ότι θα βρεθούν τα οστά των άλλων 19 καταδρομέων. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το χώρο της εκσκαφής υπάρχουν δυο σημεία, τα οποία είναι σκεπασμένα με πράσινο ύφασμα και στα οποία έχουν εντοπιστεί συντρίμμια από το Noratlas. Το ένα σημείο, είναι εκεί που βρισκόταν ο μεγάλος μαρμάρινος σταυρός του μνημείου και το άλλο σε μικρή απόσταση στην πίσω δεξιά πλευρά του. Σε ένα από τα δυο σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες , έχει εντοπιστεί η άτρακτος του αεροσκάφους, ενώ στο δεύτερο ενδεχομένως να βρίσκεται το πιλοτήριο του αεροσκάφους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε μέρος της ατράκτου και του πιλοτηρίου του Noratlas . Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον εντοπισμό και δήλωσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να αποκαλυφτεί ολόκληρη η άτρακτος, προτού οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι ασχοληθούν με το τελευταίο μέρος της β` φάσης, που είναι ο εντοπισμός των λειψάνων. Επεσήμανε δε πως οι εργασίες διεξάγονται με μεγάλη προσοχή και με όλα εκείνα τα μέτρα που εγγυώνται την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο. «Γίνεται σάρωση του εδάφους σε κάθε 30cm και εύχομαι μετά τον εντοπισμό και της ατράκτου να εντοπίσουμε και τα οστά για να τα παραδώσουμε στους συγγενείς των ηρώων αυτών για να τους κηδέψουν μετά από 41 χρόνια με τις πρέπουσες τιμές» είπε. Τον χώρο της εκσκαφής επισκέφθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκινος, ο οποίος βρίσκεται στην Λευκωσία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων. Ο κ. Κόκινος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι ανασκαφές για το Noratlas και ότι θα ταυτοποιηθούν μετά από 41 χρόνια και άλλοι από τους αγνοούμενους.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.