Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Σε κίνδυνο η σχολική εκπαίδευση μισού εκατομμυρίου παιδιών στη Παλαιστίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλη έλλειψη πόρων αναφέρει η UNRWA.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να μην μπορέσει να διασφαλίσει την έναρξη του σχολικού έτους για μισό εκατομμύριο παλαιστίνιους μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης πόρων.

«Παραμένει ένα έλλειμμα 101 εκατομμυρίων δολαρίων (92 εκατομμυρίων ευρώ) για την UNRWA φέτος», δήλωσε η Σάντρα Μίτσελ, δεύτερη στην ιεραρχία της οργάνωσης στη Γάζα.

Η UNRWA διέρχεται μία «κρίση χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με τον ειδικό συντονιστή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλάντενοφ.

Η κρίση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών των παλαιστινίων προσφύγων που βοηθά ο ΟΗΕ στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, προειδοποίησε η Μίτσελ.

«Καμία απόφαση για καθυστέρηση της έναρξης του σχολικού έτους δεν έχει ληφθεί προς το παρόν. Ο γενικός επίτροπος θα τη λάβει αφού θα έχει δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα κράτη μέλη ώστε να παράσχουν πόρους», εξήγησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γάζα.

«Η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε. «Η εκπαίδευση 500.000 προσφυγόπουλων στην Παλαιστίνη είναι μία ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί», είπε ακόμη η Μίτσελ.

Στη Γάζα, μία μικρή εδαφική περιοχή που υφίσταται τον ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και εννέα χρόνια, ο ΟΗΕ παρέχει εκπαίδευση σε 225.000 παιδιά σε περισσότερα από 200 σχολεία. Οι περισσότεροι μαθητές στη Γάζα αντιμετωπίζουν σχολικές δυσκολίες, εκτιμά το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), κυρίως εξαιτίας των τριών πολέμων που ρήμαξαν την περιοχή τα επτά τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο, η UNRWA ανέστειλε την οικονομική βοήθεια που χορηγεί σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους για να επισκευάσουν τα σπίτια τους ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους στη Γάζα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.