Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Πόσα έσοδα αναμένουν από το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαίδευσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται.
Η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχέδιο νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλους φορείς εκπαίδευσης, αφού στο ίδιο χωρίο της αιτιολογικής έκθεσης, σημειώνεται ότι τροποποιείται η περίπτωση ιβ της παραγράφου του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, που αφορά τις απαλλασσόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης. Με την παρούσα διάταξη εφαρμόζεται η δυνατότητα που παρέχεται από το άρθρο 133 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη να καθορίζουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω απαλλαγής από το εθνικό τους δίκαιο.

Ειδικά όσον αφορά στους μη δημόσιους οργανισμούς, το κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την εν λόγω απαλλαγή στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς με τα εξής κριτήρια:

  • Τη μη συστηματική επιδίωξη του κέρδους και το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
  • Τη διοίκηση και διαχείριση αμισθί από πρόσωπα χωρίς άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων.
  • Τις χαμηλότερες τιμές τους σε σχέση με τις τιμές εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στο ΦΠΑ.
  • Τη μη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, αποκλείοντας από την απαλλαγή τους ιδιωτικούς φορείς με κερδοσκοπική δραστηριότητα ή αλλιώς με εμπορικούς σκοπούς.
  • Η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται.


Τι αναφέρεται στο σχέδιο νόμου

Η περίπτωση ιβ της παραγράφου του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ αντικαθίσταται ως εξής:

«ιβ) η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς εφόσον οι εν λόγω οργανισμοί πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους και τα ενδεχόμενα κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων
  • Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στο ΦΠΑ.
  • Η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.
  • Οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την προσχολική εκπαίδευση».


Εκτιμώμενα έσοδα 168 εκατ. ευρώ για το 2015

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων από την υπό προϋποθέσεις απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μη δημοσίων οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά και των 168 εκατ. ευρώ για το 2015.

Αντιδράσεις από τα ιδιωτικά σχολεία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ιδιωτικών σχολείων για την επιβολή του ΦΠΑ. Ήδη ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο γίνεται λόγος για «εξάλειψη» των ιδιωτικών σχολείων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.